eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Civileken gyakorolják a célzást a szír mesterlövészek

Civileken, gyakran gyerekeken és terhes nőkön gyakorolják a célzást a szíriai kormányhadsereg mesterlövészei - mondta egy neves brit sebész a szombati The Timesnak.

David Nott, az egyik legnagyobb londoni oktatókórház, a Chelsea and Westminster Hospital sebészprofesszora - akinek páciensei között volt mások mellett Tony Blair egykori brit kormányfő - rendszeresen dolgozik önkéntesként szíriai frontkórházakban. Legutóbbi, öthetes önkéntes szolgálatából visszatérve a tekintélyes konzervatív brit lapnak elmondta: kollégáival felfigyeltek arra, hogy a beszállított sérültek nagy többsége nő és gyermek, akiknek naponta változó, de egy-egy napon belül mindig ugyanazt a testrészét érte lövés.

Nott elmondása szerint volt olyan nap, amikor mindegyik sérült ágyéki lőtt sebbel érkezett, a következő napon csak olyan sérülteket vittek be, akik mellkasának baloldalát találták el, a harmadik napon kizárólag nyaki lőtt sérülések fordultak elő. Volt olyan nap, amikor egymás után fél tucat terhes nő érkezett, akiknek a hasukra céloztak, és több esetben el is találták magzatukat.

A The Times elsőoldalas cikke közöl egy röntgenfelvételt, amelyen egy magzat látszik, lövedékkel a koponyájában.

A lapnak nyilatkozó brit orvos szerint "az első páciens sérüléséből szinte meg lehetett mondani, hogy aznap milyen jellegű sérülések lesznek". David Nott elmondta: hallottak olyan információkat, hogy a szíriai kormányhadsereg mesterlövészei cigarettát "nyerhettek", ha megfelelő számban eltalálták a kijelölt célokat.

Az orvos szerint olyan értesülések is keringtek azokban a térségekben, ahol ő dolgozott, hogy e lövészek között kínai és azeri zsoldosok voltak, akik Bassár el-Aszad elnök rezsimjének szolgálatába szegődtek.

A szombati The Times hangsúlyozta, hogy ezt az információt nem lehet független forrásból megerősíteni.

Nott ugyanakkor elmondta azt is, hogy az általa kezelt sérültek 90 százaléka civil volt.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×