eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Csúszik a döntés a verespataki aranybányáról

Egy hónapos haladékot adnak az úgynevezett Verespatak-törvénytervezetet véleményező parlamenti különbizottságnak arra, hogy kidolgozza és a román parlamenti plénuma elé terjessze jelentését - közölte pénteken Victor Ponta román miniszterelnök.

Erről a Romániában kétharmados parlamenti többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) pénteki ülésén született megállapodás, Ponta szerint azért, hogy a szövetséget alkotó szociáldemokraták és liberálisok közös álláspontot alakíthassanak ki az ügyben.

Az USL-en belül feszültséget okozott az erdélyi településre tervezett ciántechnológiás aranybányaprojekt, miután Crin Antonescu liberális pártelnök - a környezetvédők sorozatos ellentüntetései közepette - vállalhatatlannak nevezte a kormány törvénytervezetét.

A román kormány augusztus 27-én törvénytervezetet terjesztett a parlament elé a verespataki beruházóval kötendő új megállapodásról, amely növelné az állam részesedését a majdani haszonból, és nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítaná a beruházást.

A jobbközép ellenzék és a kormánykoalícióban részt vevő liberálisok is alkotmányellenesnek minősítették, hogy a törvénytervezet nem általános érvényű, hanem egy magánvállalkozás igényeit hivatott kiszolgálni. Az USL úgy döntött, a verespataki bányaprojektről közvitát rendez, ennek levezetését és a kormány törvénytervezetének véleményezését pedig egy parlamenti különbizottságra bízza.

A különbizottságnak vasárnapig kellett volna elkészülnie a jelentéssel, de még nem zárta le a törvénytervezethez érkezett módosító indítványok vitáját. A testület szociáldemokrata javaslatra több lényegi változtatást eszközölt a tervezeten, amely így az már sem címében, sem tartalmában nem utal a verespataki bányaprojektre, hanem a romániai aranybányákat érintő általános előírásokat tartalmaz.

A bányaprojektet ellenző verespataki Alburnus Maior egyesület a héten közleményben tiltakozott a különbizottság tevékenysége ellen, amely szerintük a "kozmetikai" módosításokkal elfogadhatónak akarja feltüntetni a bányaprojektet, de valójában csak az időt húzza annak reményében, hogy a hideg idő beálltával majd "kifulladnak" a beruházás elleni utcai tüntetések.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×