eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Snowdennek maradtak még titkai

Lon Snowden szerint fiának, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori informatikusának még van mit kiszivárogtatnia az ügynökség tevékenységéről, és Oroszországban kell maradnia, hogy erről hiteles történetet tárhasson a nyilvánosság elé.

Lon Snowden a John F.Kennedy nemzetközi repülőtéren beszélt erről New Yorkban, miután hazatért a fiánál tett egyhetes oroszországi látogatásáról.

Újságíróknak nyilatkozva Lon Snowden közölte, hogy látogatása során apaként azt tanácsolta fiának, hogy maradjon Oroszországban, de nem szükségszerű, hogy követni fogja tanácsát. Elmondása szerint fia "jól érzi magát Oroszországban, boldog és teljesen elkötelezett amellett, amit tett". Lon Snowden háláját fejezte ki Oroszországnak, amiért befogadta fiát.

Az apa szerint Edward Snowdennek "még sok megosztani-valója van" az NSA titkos lehallgatási programjáról, és oroszországi tartózkodása lehetővé teszi számára, hogy folytassa a dolgát, és biztos lehessen abban, hogy elmondja "az igaz történetet". Lon Snowden leszögezte, hogy fia nem szökevény, hanem Oroszországban menekültstátust élvező személy, és a sajtónak ezt tiszteletben kell tartania.

Az Edward Snowden által kiszivárogtatott információk a megfigyelésekről és lehallgatásoktól felháborították az Egyesült Államokkal szövetséges országokat is, kezdve Németországtól egészen Brazíliáig. Sokan az emberi jogok zászlóvivőjének tartják a fiatal informatikust, bírálói pedig hazaárulással vádolják.

Az orosz hatóságok mindvégig titokban tartották, hogy Lon Snowden oroszországi útja során hol találkozott fiával, és azt sem tudni, hogy hol lakik Edward Snowden. Moszkva távol tartja a médiát és a nyilvánosságot az amerikaitól, akinek szolgálatába szegődött egy olyan ügyvéd, aki állítólag kapcsolatban áll az orosz titkosszolgálattal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök - egykori KGB-ügynök - többször is azt mondta, hogy Oroszország csak abban az esetben nyújt menedéket az NSA volt informatikusának, ha nem okoz több kárt az Egyesült Államoknak. Snowden ugyanakkor oroszországi tartózkodását arra használja fel, hogy a washingtoni kormány szemére vesse: azoknak az emberi jogoknak a szószólója a világban, amelyeket maga sem érvényesít saját hazájában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×