eur:
388.67
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Bővült az ENSZ BT

Az ENSZ Közgyűlése a Biztonsági Tanács nem állandó tagjává választotta Chilét, Csádot, Litvániát, Nigériát és Szaúd-Arábiát csütörtökön.

Csádot, Litvániát és Szaúd-Arábiát először, Chilét és Nigériát viszont már negyedik alkalommal választották a testület tagjává.

A világszervezet legfontosabb döntéshozó szervének a vétójoggal rendelkező öt állandó tagon kívül tíz nem állandó tagja van. Ezek az államok két évet töltenek a testületben, úgy, hogy évente ötöt cserélnek le közülük. A most megválasztott új tagok 2014. január 1-jén Azerbajdzsánt, Guatemalát, Marokkót, Pakisztánt és Togót váltják fel. Rajtuk kívül Argentína, Ausztrália, Dél-Korea, Luxemburg és Ruanda a többi nem állandó tag.

A Biztonsági Tanács nem állandó tagjait országcsoportonként választják - meghatározott számú képviselője van a testületben a Nyugat-Európa és mások nevű országcsoportnak, az ázsiai és csendes-óceáni térségből, továbbá Afrikából álló csoportnak, valamint Kelet-Európának és Latin-Amerikának.

Ahhoz, hogy egy jelöltet megválasszanak, a 193 ENSZ-tagország kétharmadának, vagyis 129-nek a szavazatát meg kell kapnia. Előfordulhat, hogy egy országcsoport egyik jelöltjének sem sikerül kétharmados többséget szereznie, és a procedúra elhúzódik. 1979-ben például a közgyűlésnek két és fél hónapra volt szüksége, hogy megválassza a latin-amerikai nem állandó tagot.

A Biztonsági Tanács az ENSZ-alapokmány értelmében elsődlegesen felelős a nemzetközi béke és biztonság fenntartásáért, a tizenöt tagú Biztonsági Tanácsának öt, vétójoggal rendelkező állandó tagja van: az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 0-0

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A Real Madrid és a Bayern München csatája nyolc napja Németországban 2-2-re végződött, aki most nyer a Bernabéuban, továbbjut. Döntetlennél hosszabbítás (esetleg tizenegyespárbaj) következik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×