eur:
388.52
usd:
362.03
bux:
69252.41
2024. május 9. csütörtök Gergely

Februárig emelhetik az adósságplafont

Körvonalazódik az alku az amerikai szenátusban a globális gazdaságra is kiható amerikai pénzügyi vita kérdésében. Már csak néhány nap van hátra, hogy a kongresszusi pártok megegyezzenek az adósságplafon emeléséről, különben Washington kifogy a pénzből.

Apró reménysugárt jelent az amerikai adósságplafon körüli patthelyzetben a szenátusi pártvezetők hétfői találkozója. Miközben harmadik hete részlegesen bénult az amerikai szövetségi állam, csütörtökön lejár az a határidő is, amíg meg kell emelni az állam számára maximálisan felvehető hitel limitjét. Ha ezt nem tudják jóváhagyni a kongresszusi pártok, akkor Washington nem tudja majd fizetni összes számláját és jön a részleges csőd.

Nemzetközi pénzügyi vezetők arra figyelmeztettek, hogy ez súlyos hatással lehet a világgazdaságra. Amerika ellenfelei pedig azt sugallják, hogy végetért a dollár, mint tartalékvaluta uralma.

Washingtonban több kudarcot vallott kísérlet után Harry Reid, a szenátusban többséget adó demokraták és Mitch McConnell, a kisebbségi republikánusok frakcióvezetője próbált alkudozni.

A két szenátor arra utalt, hogy a héten sikerül alkut kötni arról, hogy a kormányzat bénult ágai ismét működni kezdjenek és hogy "egészséges alapra helyezzék az ország pénzügyeit". "Hatalmas haladást értünk el... mindenkinek türelmesnek kell lennie, remélem, hogy a keddi nap nagyszerű nap lesz" - mondta Reid.

McConell azt tette hozzá, hogy osztozik az optimizmusban és olyan megállapodást kötnek, amely mindkét fél számára elfogadható lesz.

De miről is tudnak megállapodni a demokraták és a republikánusok, akik nem először jutottak a politikai szakadék szélére? Egy neve elhallgatását kérő forrás szerint akkora mértékben emelnék meg az adósságplafont, hogy az biztosítsa a gazdálkodást február közepéig.

Az elmúlt hetek után először hangzott el utalás a két nagy amerikai párt vezetőitől, hogy törekszenek a komoly gazdasági károkat is okozható és az Amerika nemzetközi megítélését aláásó politikai válság megoldására.

Nagy kérdés, hogyan reagálnak azok a radikálisabb republikánus képviselők, akik az alsóházban többséget alkotó republikánus frakciónak diktálnak - nélkülük ugyanis nem lehet alku. Azt különösen nehezen nyelnék le, hogy Obama elnök egészségügyi reformját ne tudják valamilyen módon aláásni. A megosztott frakció kedden tart zárt ülést, amelyen előfordulhat, hogy John Boehner republikánus kongresszusi elnök ellen fellázadnak a radikálisok.

Az ázsiai tőzsdék ugyanakkor bizakodóan reagáltak a washingtoni hírekre, a tokiói, a szöuli és a hong kong-i tőzsdeindex is emelkedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Magyarországnak még három EU-tagállamot maga álláspontja mellé kell állítania, ha meg akarja akadályozni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki jelölését - mondta az InfoRádióban Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa.

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Szerény volt a Győzelem napi katonai felvonulás Moszkvában, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Szerény volt a Győzelem napi katonai felvonulás Moszkvában, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában csütörtök délelőtt rendezték meg a Győzelem napi katonai felvonulást, amely tavalyhoz hasonlóan idén is szerény volt, a tankokat például egyetlen második világháborús T-34-es képviselte. Rövid beszédet tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök is, melyben a Nagy Honvédő Háborúra emlékezett, de a Nyugat ostorozása és a nukleáris fenyegetés sem maradhatott el. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült. Belgorod ellen rakéta- és dróntámadás volt csütörtökre virradóra, többen megsérültek, lakóépületekben és kocsikban pedig károk keletkeztek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×