eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

A szíriai rendszer titokzatos vegyifegyver-arzenálja

Ahhoz képest, hogy a szakemberek a szíriai vegyifegyver-arzenált tartják a legnagyobbnak a Közel-Keleten, nem sokat tudnak róla, csak találgatnak, mivel nyilvános adatok gyakorlatilag nincsenek róla.

A szíriai ellenzék azzal vádolta a hadsereget, hogy szerdán Damaszkusz közelében vegyi fegyvert vetett be, több mint 650 ember életét kioltva, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását követelte. A szíriai hatóságok és a hadsereg határozottan tagadták ezeket a vádakat. A támadás akkor történt, amikor az ENSZ szakértő-csoportja éppen Szíriában tartózkodik, hogy kivizsgálja a vegyi fegyverek használatát a konfliktusban, amelynek több mint százezer halottja van 2011 márciusa óta.

Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok azzal vádolja a szíriai hadsereget, hogy több alkalommal is bevetett vegyi fegyvert az ellenzék ellen. Oroszország, Damaszkusz szövetségese pedig azt állítja: bizonyítéka van arra, hogy a lázadók szarin ideggázt használtak márciusban az észak-szíriai Aleppó közelében.

A szíriai rendszer először 2012. július 23-án ismerte el, hogy vegyi fegyverekkel rendelkezik. Azzal fenyegetőzött, hogy külföldi katonai beavatkozás esetén beveti azokat, de hangsúlyozta azt is, hogy soha nem használna ilyen fegyvert népe ellen.

Márciusban a kormány és a lázadók egymást vádolták azzal, hogy vegyi fegyvert vetettek be.

Szíria egyike annak a kevés országnak, amely nem írta alá a vegyi fegyverek tilalmára vonatkozó nemzetközi egyezményt, és így nem tagja az azt ellenőrző Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) sem.

A szíriai vegyifegyver-program az 1970-es években kezdődött, előbb Egyiptom, később pedig a Szovjetunió segítségével. Oroszország 1990-es években, Irán pedig 2005 óta támogatta a programot - állítja a Nukleáris Fenyegetés Kezdeményezés (NTI) nevű független szervezet, amely a nukleáris, vegyi és biológiai fegyverekkel kapcsolatos nyilvános adatok gyűjtésével és elemzésével foglalkozik.

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének egyik szakértője szerint "ez a Közel-Kelet legnagyobb szabású vegyifegyver-programja, amelyet az izraeli atomprogram ellensúlyozására hoztak létre". Több információt gyűjtöttek a dezertált katonatisztek révén, de ezek "messze nem teljesek" - vélte a szakértő.

Az egyesült államokbeli Nemzetközi Tanulmányok Monterey Intézetének (MIIS) a tömegpusztító fegyverek terjedése megakadályozásával foglalkozó kutatóközpontja úgy véli, hogy a szíriai készletek különféle, "több száz tonnányi" vegyi hatóanyagból állnak. "A vegyi hatóanyagok készlete eléggé tekintélyes" - állapította meg a Stratégiai Kutatási Alap (FRS) párizsi agytröszt egyik francia kutatója is.

A szíriaiaknak "sikerült megvalósítaniuk az organofoszfátok szintézisét. Ez a vegyi fegyverzetek legújabb, leghatékonyabb és legmérgezőbb generációja. Ebbe a családba tartozik a szarin és a VX kódnevű vegyi anyag, valamint a sokkal régebbi hatóanyagok", mint a mustárgáz - mondta a francia szakértő egy évvel ezelőtt.

Január 30-án az izraeli légierő Damaszkusz közelében egy föld-levegő rakétabázist és egy közeli katonai komplexumot bombázott, ez utóbbiban a gyanú szerint vegyi anyagokat tároltak. Egy amerikai szakértő szerint Izrael attól tart, nehogy fegyverek kerüljenek a Hezbollah libanoni síita szervezet kezébe.

A The New York Times című amerikai napilap szerint a januári légitámadás a legnagyobb szíriai biológiai és vegyifegyver-kutató központot rongálhatta meg.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×