eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Obama: Mandela hős a világ szemében

Nelson Mandela hős a világ szemében, öröksége évszázadokig fennmarad - állapította meg csütörtökön Dakarban Barack Obama.

A Washington által kémkedéssel vádolt Edward Snowden informatikussal kapcsolatban Obama kijelentette: ha a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja elhagyná Oroszországot, az Egyesült Államok akkor sem fog harci gépeket küldeni "egy 29 éves hacker" elfogására, de kiadatása érdekében nem kezd semmilyen magas szintű diplomáciai alkudozásba sem.

Az amerikai elnök Macky Sall szenegáli államfővel közösen tartott dakari sajtóértekezletén nagy tisztelettel szólt a súlyos egészségi állapotban lévő volt dél-afrikai államfőről, Nelson Mandeláról. Úgy fogalmazott: "Nelson Mandela személyes hőseim egyike, és hős a világ szemében is, öröksége évszázadokig fennmarad".

A Snowden-üggyel kapcsolatban azt mondta: egyelőre nem beszélt sem Hszi Csin-ping kínai, sem Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mert tisztán igazságszolgáltatási kérdésről van szó. A rendes jogi csatornáknak elegendőknek kell lenniük az ügy rendezéséhez - tette hozzá.

Mindazonáltal amerikai tisztségviselők folyamatosan követelik Oroszországtól Snowden kiadását, amióta a fiatalember vasárnap Hongkongból Moszkvába érkezett. Ezenkívül Washington azzal fenyegeti Moszkvát és Pekinget, hogy az ügy ártani fog kétoldalú kapcsolatuknak.

Obama Dakarban mégis igyekezett kisebbíteni az ügy jelentőségét hazája nemzetközi kapcsolataiban. Az Egyesült Államoknak széles körű gazdasági kapcsolatai vannak Kínával, amelyet nem árnyékolhatja be egy szökevény ügye. "Továbbra is arra számítok, hogy Oroszország és más országok, amelyek úgy nyilatkoztak, hogy esetleg menedéket adnak Snowden úrnak, felismerik, hogy egy nemzetközi közösség tagjai, és a nemzetközi jognak megfelelően kell cselekedniük" - mondta. Hozzátette, hogy a baj már megtörtént, Snowden kárt okozott az amerikai nemzetbiztonságnak, a fő feladat most az, hogy megakadályozzák további hasonló esetek előfordulását.

Ha Snowdent - aki kiszivárogtatta az NSA által végzett titkos adatmegfigyelés részleteit egy angol és egy amerikai lapnak - kiadná valamelyik ország az Egyesült Államoknak, akkor akár 30 évi börtönbüntetésre is ítélhetik.

Obama csütörtökön érkezett a szenegáli fővárosba, a következő napokban pedig Dél-Afrikába és Tanzániába látogat.

Mandela egészségi állapota javult csütörtökre virradóan, de továbbra is válságos - közölte a dél-afrikai elnöki hivatal. Jacob Zuma elnök lemondta csütörtökre tervezett mozambiki útját, hogy újra meglátogathassa Mandelát és beszélhessen orvosaival a kórházban. "Egyértelműen jobban van ma, mint amikor tegnap meglátogattam. Az orvosok továbbra is kiváló munkát végeznek" - közölte az államfő a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodásra készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×