eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tüntetőket vettek őrizetbe Törökországban

Õrizetbe vettek kedden Törökországban húsz embert azzal a váddal, hogy az elmúlt hetek tüntetései során erőszakot szítottak. Este újabb tiltakozó akciókat tartottak több helyszínen egy rendőr szabadlábra helyezése miatt.

Az Anadolu állami hírügynökség szerint Ankarában legalább 30 címen tartottak házkutatást, és húsz embert fogtak el olyan vádak alapján, hogy terrorcsoportokkal tartanak kapcsolatot, a tüntetések során rátámadtak a rendőrségre, és károkat okoztak a környezetben.

Isztambulban és más városokban este összesen ezrek tüntettek, amiért egy hétfői bírósági döntéssel szabadon engedték azt a rendőrt, aki a tömeges tiltakozó akciók elején fegyverével eltalált egy tüntetőt, aki később belehalt sérülésébe. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a halálos lövés valószínűleg baleset volt. A tiltakozók szerint ugyanakkor a döntés azt mutatja, hogy a hatóságok elnézőek a rendőrökkel.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök kedden megismételte, hogy külföldi csoportokat, bankokat és a külföldi média egy részét tartja felelősnek a tiltakozó akciókért. Ezek célja szerinte az lenne, hogy visszavessék Törökország gazdasági felemelkedését és idegenforgalmát.

Az országban május utolsó napján kezdődött egy szinte példa nélküli tüntetéssorozat a kormány politikája ellen. A tiltakozó akciók ellen a rendőrség keményen fellépett. A többhetes megmozduláshoz kapcsolódóan legalább négy haláleset történt, több ezren megsebesültek.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×