eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Martonyi: Közép-Európa erősebb lesz Horvátországgal

Közép-Európa erősebb lesz Horvátország uniós csatlakozásával, de ez egyúttal növeli a térség felelősségét is - mondta Martonyi János külügyminiszter szerdán Budapesten.

A tárcavezető a visegrádi csoport (V4, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) elnökségének átvétele és Horvátország uniós csatlakozása alkalmából találkozott lengyel kollégájával, Radoslaw Sikorskival és Orsat Miljenic horvát igazságügyi miniszterrel.

Martonyi János a találkozón közölte: két, látszólag különböző eseményt fogtak össze: a horvát csatlakozás ünneplését és a V4-elnökség átvételét Lengyelországtól. De e két esemény között több kapcsolódási pont van, hiszen a nagyon erős közép-európai együttműködés nélkül a horvát csatlakozási tárgyalásokat nem lehetett volna lezárni akkor, amikor ezt végül megtették, ebben a közép-európai szolidaritás nagy szerepet játszott - idézte fel.

Horvátország július 1-jével lesz Európai Unió 28. tagállama. Zágráb 2003-ban adta be a hivatalos csatlakozási kérelmet az unióhoz, Horvátország 2004-ben kapta meg a tagjelölti státust, 2005-ben kezdődtek meg a tárgyalások, ezeket 2011 nyarán zárták le, és 2011 végén írták alá a csatlakozási szerződést.

A magyar külügyminiszter véleménye szerint Közép-Európa erősebb lesz a horvát csatlakozással, ugyanis egy gazdag kultúrájú és történelmű, sokszínű országot vesznek fel az EU-ba. A V4 elégedett lehet, mert közös érdekek is összekötik Horvátországgal, hatékonyan dolgozhatnak együtt, ahogyan azt már a horvát csatlakozás előtt is többször megtették - emlékeztetett.

Martonyi János kiemelte: Magyarország, miután július elsején átveszi a V4 elnöki tisztét, a visegrádi országok élén mindenekelőtt a lengyel elnökség által megkezdett munkát szeretné folytatni, Lengyelországhoz hasonló értékeket és célokat követ majd, és remélhetőleg egy év múlva a következő V4-elnök is úgy látja majd, hogy Magyarország munkáját akarja tovább vinni.

Mint mondta, a V4 nyitott a közép-európai térségre, Európára és a világ többi részére, ezért volt jó, hogy a lengyel elnökség nemrégiben a kormányfők találkozójára meghívta Japánt. A magyar elnökségnek is fontos, hogy a V4 jól látható legyen a világban - tette hozzá.

Radoslaw Sikorski hangsúlyozta: a visegrádi csoport büszke arra, hogy Horvátország az EU tagja lesz, ez világos üzenet a Nyugat-Balkánnak is. Meglátása szerint Horvátország "az utolsó pillanatban" lép be az unióba, mielőtt a bővítési fáradtság teljesen erőt venne az EU-n.

A lengyel V4-elnökségről beszélve kifejtette: a visegrádi országok a legjobb követei a keleti partnerségi kezdeményezésnek, és a novemberi vilniusi csúcstalálkozó remélhetőleg mérföldkő lesz abban a folyamatban, hogy a program országait - Azerbajdzsánt, Fehéroroszországot, Grúziát, Moldovát, Örményországot és Ukrajnát) közelebb hozza az unióhoz.

Kiemelte: fontos volt a közép-európai országok együttműködése az EU következő többéves (2014-2020) költségvetéséről folytatott tárgyalásokon is. A kohéziós politika rendkívül lényeges, hiszen nemcsak a támogatott tagállamok gazdaságának hasznos, hanem az egész európai gazdaságnak - magyarázta.

Radoslaw Sikorski arra is kitért, hogy jövőre lesz a 25. évfordulója annak, hogy a kommunizmus megbukott Kelet-Közép-Európában, és az eltelt időben bebizonyosodott, hogy a rendszerváltozás sikeres volt. A közép-európai országok meghozták a szükséges áldozatokat, megtették a szükséges erőfeszítéseket, hogy felzárkózzanak a Nyugathoz - vélekedett.

Arról is beszélt, hogy a visegrádi országoknak jobban meg kell ismerniük egymást, ezért támogatni kell a visegrádi nyelvek tanulását és a fiatalok csereprogramjait a térségben.

Orsat Miljenic horvát igazságügyi miniszter elmondta: Horvátország támogatja a V4 munkáját, a visegrádi országok mindig megbízható partnerei voltak, segítették az integrációját, amit nagyra értékelnek a horvátok. Horvátországot és a V4 tagjait a közös történelem és barátság köti össze, továbbá a közösen vallott értékek, például a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok védelme és a gazdasági fejlődés ösztönzése - közölte.

Kiemelte, országa az unióban szívesen együttműködik majd a visegrádi csoporttal, hogy közös érdekeiket érvényesítsék. Emellett Horvátország Európai jövőjének alakításában is aktívan részt akar venni - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×