eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Két minisztere már van az új cseh kormánynak

Körvonalazódik a Jirí Rusnok miniszterelnök vezette új cseh hivatalnokkormány összetétele. A kedden kinevezett kormányfő szerda reggel óta megbeszéléseket folytat ebben a témában a prágai Kramár-villában politikusokkal, vállalkozókkal és szakszervezeti vezetőkkel.

Az új kormány külügyminisztere Jan Kohout, belügyminisztere pedig Martin Pecina lesz. Mindketten már vezették ezeket a tárcákat 2009-ben és 2010-ben Jan Fischer miniszterelnök hivatalnokkormányában. "Mindketten vállalták a feladatot" - mondta Rusnok délután újságíróknak. Hozzátette: azzal számol, hogy a miniszterek többségének lesz tapasztalata a kormányzati munkával, de ez nem feltétel.

A szakértői kabinet többi miniszteri posztjára általában két-három jelölt is van, s egyelőre nem tudni, ki kap majd tárcavezetői bársonyszéket. Helyi megfigyelők nem zárják ki, hogy Vlastimil Picek védelmi miniszter megtarthatja tárcáját az új kormányban is.

A miniszterelnök ugyanakkor a közszolgálati rádiónak adott interjúban egy kérdésre válaszolva kijelentette: nincs kifogása Milos Zeman államfő azon javaslata ellen, hogy Lívia Klausová, a volt köztársasági elnök felesége legyen Csehország új pozsonyi nagykövete, a moszkvai nagyköveti posztot pedig Vladimír Remek csehszlovák űrhajós, a kommunista párt EP-képviselője töltse be.

"Úgy vélem, hogy ezek pozitív javaslatok, és megvalósításuk mindkét helyen hasznára válna Csehországnak" - mondta Rusnok.

Karel Schwarzenberg, a távozó kormány külügyminisztere ellenezte Klausová és Remek nagyköveti kinevezését, aminek következtében nyílt vita robbant ki a külügyminisztérium és az elnöki hivatal között.

Petr Necas távozó kormányfő a kabinet szerdai ülése után megtartott sajtóértekezleten bírálta Rusnokot a nagykövetek miatt. "A parlamenti bizalom nélküli hivatalnokkormánynak csak adminisztratív, folyó ügyekkel kellene foglalkozni. A nagykövetek ügye hosszú távú fontos ügy" - jegyezte meg Necas.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az EU eheti brüsszeli csúcstalálkozóján még Necas fogja képviselni Csehországot. Necas saját szavai szerint felajánlotta Rusnoknak, hogy ő utazzon Brüsszelbe, de Rusnok ezt azzal utasította el, hogy egyelőre csak kormánya összeállításával kíván foglalkozni.

Bohuslav Sobotka, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke egy másik sajtóértekezleten kijelentette, hogy nem szakértői kormányról, hanem Zeman pártjának kormányáról van szó. Zdenek Stengl, a Polgári Jogok Pártja-Zemanék (SPOZ) elnöke Sobotka kijelentést visszautasította. "Értesüléseim szerint az új kormányban nem lesz egyetlen SPOZ-tag sem" - reagált a szociáldemokrata pártelnök szavaira Stengl.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×