eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tombol a tél Új-Zélandon

Évtizedek óta nem látott mennyiségű havat szállított a hóvihar csütörtökön Új-Zéland déli szigetének egyes részeire, emberek ezrei maradtak áram nélkül, egyes partvidéki területeket árvíz öntötte el.

A sarkvidéki vihar ugyanakkor megkímélte a terület jelentősebb városát, Christchurch-öt és Dunedint, a havazás java a sziget belső részét érte. Canterburytől egészen Southlandig 36 iskola zárt be.

A helyi meteorológiai intézet a héten már több figyelmeztetést adott ki a fenyegető időjárási helyzetre, előrevetítve a nagy mennyiségű havat és esőt. Szakértők szerint a java még csak most következik Canterbury és Kaikourua településeknél a 300 méternél magasabb területen.

Canterburyben és Southlandban mintegy 3500 háztartásban nem volt áram csütörtök reggel.

Dunedinre heves esőzés zúdult, aminek következtében két helyen is földcsuszamlás volt. Egy hegyoldal 30 méteres darabja hullott egy lakóépületre. A bent lakó nőt a rendőrség mentette ki házából.

Az otagói regionális tanács adatai szerint a körzetben 24 óra alatt 75 milliméter csapadék hullott, elárasztva a mélyebben fekvő réteket, legelőket.

A hatóságok azt tanácsolták a lakosoknak, hogy ha nem szükséges, ne szálljanak autóba, mert az időjárási körülmények péntekre még rosszabbá válnak.

Előrejelzések szerint hamarosan Új-Zéland északi szigetét is jeges, helyenként óránkénti 130 kilométeres szél támadja majd. A szigetek közötti kompközlekedést felfüggesztették, a főváros, Wellington nemzetközi repülőterén pedig számos járatot töröltek.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×