eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Online zárta ki egyik szenátorát az 5 Csillag Mozgalom

Internetes szavazással döntött egyik parlamenti szenátora, Adele Gambaro kizárásáról Olaszországban a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S).

Adele Gambaro alig három hónapig volt szenátor. A civil mozgalomból lett legnagyobb olasz parlamenti párt szerdán zárta ki őt soraiból, miután Gambaro kritikával illette Grillót az M5S-nek a május végi helyhatósági választáson elszenvedett kudarca miatt.

Az M5S vezére a mozgalom ítéletére bízta a szenátor sorsát. Az M5S tagjai hat órán át Grillo honlapján (beppegrillo.it) szavazhattak arról, hogy Gambaro távozzon-e vagy sem a szenátusi frakcióból.

A voksolók 65,8 százaléka Gambaro távozását szorgalmazta. Az online véleménynyilvánításban az M5S-be tavaly decemberig belépők vehettek részt, de a szavazásra jogosult több mint 48 ezer személynek kevesebb mint fele adta le voksát.

Az M5S márciusban szintén internetes népszavazással határozott a mozgalom másik szenátorának Marino Mastrangelinek a kizárásáról, miután Mastrangeli - megszegve a mozgalom szabályzatát - túl sokat nyilatkozott a tévében. Akkor az online szavazáson az M5S tagságának 88 százaléka vett részt.

Június elején az M5S két parlamenti képviselője a függetlenek közé ült át, azt hangoztatva, hogy nem értenek már egyet a mozgalmat megalapító Grillo politikájával.

A Corriere della Sera napilap értesülései szerint a mozgalom parlamenti tagjai közül további 30-40-en ülhetnek át más frakcióba. Nicola Morra, az M5S szenátusi frakcióvezetője cáfolta a mozgalmon belüli szakadásról szóló híreket.

Gambaro kizárásáról szerdán az M5S szenátorai és képviselői is szavaztak: 79 volt az igen, 42 a nem szavazat, 9 a tartózkodás.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×