eur:
389.5
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megtorpedózták a béketárgyalásokat

Halva született ötlet-e a tálibokkal a békéről tárgyalni? - úgy tűnik, hogy megtorpedózták az afgán konfliktusban mérföldkőnek nevezett közvetlen találkozót az amerikaiak és a tálibok között. A megbeszélésekbe bevont afgán kormány ugyanis visszalépett.

Majd 12 éve tart az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei afganisztáni háborúja, amelyben helyi lakosok és katonák ezrei haltak meg. A harcokba belefásult amerikai közvélemény már a csapatok hazatérését várja, ezért az Obama-kormányzat arra is hajlandó, hogy szemtől szemben leüljön tárgyalni az ellenséggel.

A történelminek nevezett és csütörtökre beharangozott első találkozót azonban megtorpedózta az afgán kormány. Hamid Karzai elnököt és sok honfitársát felháborította, hogy a tálibok Katarban "rivális nagykövetséget" nyitottak meg. Kedden ünnepély keretében felvonták saját lobogójukat és átvágták a díszszalagot az "Afganisztáni Iszlám Emirátus Politikai Irodája" néven emlegetett képviselet előtt. Az eseményt, amelyen nem említették az afgán kormány részvételét a béketárgyalásokon, több tévéadó is közvetítette.

Ennek nyomán az afgán elnök leállította a biztonsági témákról folyó tárgyalásokat az Egyesült Államokkal és visszahívta delegációját. Mindez azt jelenti, hogy az amerikaiak nélkülük ülnének le a tálibokkal.

John Kerry külügyminiszter felhívta Karzait és azt mondta: jogosak az aggodalmai és megpróbálja megoldani a kérdést. Az amerikaiak nem akarják elszalasztani a lehetőséget és egy név nélkül nyilatkozó illetékes szerint a következő néhány napban megtartják a találkozót a tálibok képviselőivel.

Kommentátorok megjegyzik: Karzainak amúgy sem tetszett, hogy az amerikaiak vezetésével és Afganisztánon kívül induljanak tárgyalások ellenségeivel. Barack Obama amerikai elnök kénytelen volt megjegyezni: azt szeretnénk majd látni, hogy "afgánok tárgyaljanak afgánokkal".

Mindeközben az a bizarr helyzet állt elő, hogy a beharangozott találkozó ellenére a tálibok megtámadták a bagrami légitámaszpontot, aminek nyomán négy amerikai katona életét vesztette. Egy másik támadásban öt afgán rendőrt öltek meg saját társaik.

A tálibok a tervezett tárgyalások ellenére nem állították, hogy abbahagynák a harcot, de közölték, "minden jogi lehetőséget kihasználnak, hogy véget vessenek Afganisztán megszállásának."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×