eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szabadlábra helyezték Montreal polgármesterét

Szabadlábra helyezték Montreal polgármesterét hétfőn, néhány órával azután, hogy a québeci tartományi rendőrség korrupcióellenes egysége csalás és korrupció gyanújával őrizetbe vette őt.

Michael Applebaumot - aki a többségében francia ajkú városnak 100 év óta az első angol anyanyelvű polgármestere, s aki a tavaly decemberi hivatalba lépésekor a pénzügyi botrányok felszámolását ígérte - az otthonában vették őrizetbe helyi idő szerint hétfő reggel. A városi elöljárót 14 pontban vádolták meg, egyebek között közpénzek elsikkasztásával, a bizalommal való visszaéléssel és korrupcióval.

Néhány órával később azonban szabadon engedték. Távozásakor nem nyilatkozott az újságíróknak.

Rendőrségi közlés szerint Applebaum mellett egy másik volt magas rangú hivatalnokot, valamint a montreali tanács egy konzervatív párti tanácsosát is őrizetbe vették. Mindhármuknak októberben kell bíróság elé állniuk.

A polgármester őrizetbe vétele után a montreali városi tanács közölte, hogy 30 napon belül kinevezik utódját.

A rendőrség által nem részletezett, ingatlanügyletekkel kapcsolatos vádak a 2006 és 2011 közötti időszakra nyúlnak vissza, amikor Applebaum még kerületi polgármester volt.

Montreal előző polgármestere, Gérald Trambley tavaly novemberben azért mondott le, mert azzal vádolták, hogy szemet hunyt a korrupció és pártjának törvénytelen kiadásai felett. Trambley tagadja, hogy bűnös lenne. Montreal egyik elővárosa, Laval polgármestere szintén 2012-ben kényszerült távozásra korrupció gyanúja miatt.

Québecben, Kanada legnagyobb kiterjedésű tartományában, amely olyan nagyvállalatok otthona, mint a repülő- és vasúti közlekedési eszközök gyártására szakosodott Bombardier, az elmúlt két év során több tartományi és városi vezetőt buktattak le szabálytalan szerződések, csúszópénzek és törvénytelen kampányfinanszírozás miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×