eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bebalzsamozzák Chávez holttestét

Bebalzsamozzák, és üvegkoporsóban, mauzóleumban helyezik el Hugo Chávez holttestét, akárcsak Leninét, Ho Si Minhét vagy Mao Ce-tungét - jelentette be csütörtökön Nicolás Maduro venezuelai alelnök.

"Az a döntés született, hogy felkészítik balzsamozásra a commandante holttestét, hogy örökké látható legyen, és a nép vele lehessen a Forradalom Múzeumában" - mondta Maduro, és hozzátette, hogy Chávezt ugyanúgy be fogják balzsamozni, mint Vlagyimir Iljics Uljanov-Lenin orosz, Ho Si Minh vietnami és Mao Ce-tung kínai kommunista vezetőt.

A múzeum, amelyet Chávez mauzóleumává alakítanak át, Caracas központjában található, az elnöki palota, a Miraflores tőszomszédságában. Maduro felhívta a figyelmet arra, hogy Hugo Chávez 1992. február 4-én - akkor még alezredese volt a hadseregnek - ebből az épületből irányította a puccskísérletet, amellyel elindította a "bolívari forradalmat". A múzeum volt Chávez felkelőinek a főhadiszállása. Az elvetélt puccskísérlet után Chávez két évre börtönbe vonult, de szabadulása után politikai pártot alapított, és négy évvel később, 1998-ban könnyűszerrel megnyerte az elnökválasztást.

Nicolás Maduro szerint az elhunyt államfő ravatalát legalább hét nappal meghosszabbítják, mivel milliók kívánnak búcsút venni Cháveztől. Az állami gyászszertartást viszont megtartják pénteken, helyi idő szerint 11 órakor. A ceremóniára 55 ország magas szintű küldöttségét, illetve legalább 33 állami vezetőt várnak - mondta Maduro.

A térségbeli országok mind a legmagasabb szinten képviseltetik magukat a búcsúszertartáson. Oroszországból Szergej Lavrov külügyminiszter és Valentyina Matvijenko, a szövetségi felsőház elnöke érkezik, az Egyesült Államokat pedig egy jelenlegi és egy volt demokrata képviselő, Gregory Meeks és William Delahunt képviseli. Mahmúd Ahmadinezsád iráni és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő is jelen lesz a búcsúszertartáson.

A hosszú betegség után kedden 58 évesen elhunyt Hugo Chávez holtteste jelenleg a caracasi katonai akadémián van felravatalozva. A kormány szerint egy nap leforgása alatt csaknem kétmillió ember rótta le kegyeletét az elhunyt államfő koporsójánál. Csütörtökön is végeláthatatlan sorok kígyóztak az épületnél, tízezrek vártak arra, hogy végső búcsút vegyenek az államfőtől.

Diosdado Cabello parlamenti elnök helyi idő szerint csütörtökön a tévében bejelentette, hogy péntek este, a búcsúszertartás után összehívják a törvényhozás rendkívüli ülését, hogy Nicolás Madurót letegye az ügyvezető elnöki esküt. Cabello emlékeztetett arra, hogy Hugo Chávez tavaly december 8-án, mielőtt elindult Kubába, hogy átessen a negyedik rákműtétjén, azt mondta: amennyiben nem tudná ellátni a hivatali teendőit, Madurónak kell majd helyette végigvinnie az elnöki megbízatást. Mit több, azt üzente a venezuelaiaknak, hogy elnökválasztás esetén rá szavazzanak, mivel Maduro "az egyik legtehetségesebb fiatal vezető, aki a népből való, és biztos kézzel tudja majd folytatni az ország sorsának alakítását".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×