eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Sokkoló voksolás": Olaszország találgat

A balközép első lett, de nem győzött - mutatnak rá a keddi olasz lapok, amelyek Silvio Berlusconi feltámadását, a parlamentet megszálló civilek sikerét és Mario Monti háttérbe szorulását elemzik.

"Sokkoló voksolás: nincs meg a többség" - hangzik a Corriere della Sera szalagcíme. A legnagyobb olasz napilap szerint a választások győztese a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S), amely a legnagyobb párt lett, és "pofont adott a többinek". Grillo és mozgalma a 25 százalék feletti eredménnyel jobban teljesített, mint 1994-ben a politikába akkor berobbanó Silvio Berlusconi és a Hajrá Olaszország.

"Az euroszkeptikus Olaszország nyert, amely nem hisz a gazdasági megszorításokban... A bal- és a jobbközép mellett megjelent egy harmadik pólus, de nem Monti, hanem a radikális, tiltakozó, populista Grillo"- írta a lap, hangsúlyozva, hogy a másik győztes Berlusconi, "aki saját túlélésére tett fel mindent és nyert". A Corriere a választások politikai vesztesének Pierluigi Bersanit, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkárát tartja.

Az újság szerint a patthelyzetet előrehozott választások vagy nagykoalíció követheti, esetleg Giorgio Napolitano államfő határozott időre, konkrét célra nevezhet ki új kormányt.

"Itália a cunami után. Grillo robbantott, az ország kormányozhatatlan, a PD összeomlott, de nyert a képviselőházban, a PdL feltámadt" - összegezte a választás utáni helyzetet a baloldali La Repubblica. A napilap "új választások lidércéről" írt, azt jósolva, hogy Berlusconi csak akkor fog belemenni egy nagykoalícióba, ha "büntetlenségi menlevelet" kap érte cserébe.

"Tökéletes vihar" söpört végig a parlamenten, a pártok nem tudtak választ adni az ország valós igényeire - vélte az IlSole24Ore gazdasági napilap, amely szerint az M5S hirdette "Grilleconomy" feszültséget okozhat a piacokon. "Most kiderül, hogy az utcai kiabálást hogyan tudják a civilek politikává változtatni" - írta az újság.

Az olaszok a "politikai elittel szemben a hasukkal és szívükkel" szavaztak a torinói La Stampa szerint, amely úgy látja, a balközép nyerni tudott volna, ha a tavalyi előválasztáson Bersanit Matteo Renzire cseréli le.

"A PD öngyilkos lett, az örök Berlusconi végrehajtotta a missziót, és most Napolitano király nem tudja, kinek adja a kormánypálcát" - hangoztatta a jobboldali Il Giornale.

A sajtó kiemelte, hogy a 2008-as választásokhoz képest a bal- és jobbközép pártok több mint 11 millió szavazatot veszítettek el. Grillo szavazóinak fele a balközépről érkezik, 30 százalék a bizonytalanok sorából. Nem jutott be a római parlamentbe Gianfranco Fini, a képviselőház eddigi elnöke, Antonio Di Pietro, az Értékek Olaszországa (IdV) elnöke, a radikálispárti Marco Panella és Emma Bonino, valamint az Antonio Ingroia vezette Civil Forradalom.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×