eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Előbb is kezdhetik a pápaválasztást

XVI. Benedek pápa a bíborosokra bízta a pápaválasztó konklávé kezdésének időpontját. Az apostoli rendelkezés értelmében a bíborosok akár március 15-ödike előtt is megkezdhetik a ceremóniát.

Az eddigi szabályok értelmében a pápaválasztás az apostoli szék megüresedésétől számított 15. naptól kezdődhet, tehát ebben a rendhagyó esetben XVI. Benedek pápa csütörtöki lemondását követően, leghamarabb március 15-én. Az egyházfő vasárnapi apostoli rendelkezésének értelmében viszont a bíborosi kollégium előrehozhatja a konklávé kezdetét, ha a pápaválasztó bíborosok már Rómában tartózkodnak.

Erdődy Gábor egyetemi tanár, volt vatikáni nagykövet szerint így akár már március elején megkezdődhet a konklávé. Úgy vélte, ez bölcs döntés, hiszen a Szentatya ezzel le akarja rövidíteni az interregnumot és azt szeretné, hogy minél előbb egy végleges megoldás szülessen, és utódja hozzáláthasson a munkájához.

A római Szent Péter téren szerdán tartja utolsó audienciáját a pápa. Az eseményt a Duna tévé élőben közvetíti.

XVI. Benedek csütörtökön helikopterrel hagyja el a Vatikánt, amely a Rómától délre fekvő Castelgandolfóba a második Vatikánnak nevezett kisvárosba, a pápai rezidenciára szállítja az egyházfőt. Itt még egyszer utoljára a fehér pápai reverendában jelenik meg és pápaként köszönti a hívőket, majd este 8 órakor lemond.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×