eur:
389.67
usd:
362.69
bux:
67995.88
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A szegényeknek adná a lóhúst a miniszter

A berlini kormánykoalícióban erősödnek azok a hangok, amelyek a lóhúsbotrány nyomán az üzleti forgalomból eltávolított élelmiszereket a rászorulóknak akarják felkínálni. A német fogyasztóvédelmi miniszter a hét végén megerősítette, hogy 830 különböző mélyhűtött, illetve készétel közül eddig 67-ben találtak lóhúst a vizsgálatok során, holott ez nem volt feltüntetve az árukon.

A fejlődő országok ügyével foglalkozó német miniszter, a szabaddemokrata Dirk Niebel Berlinben úgy vélte, hogy a lóhúst tartalmazó élelmiszereket a szegények között kellene szétosztani. Utalt arra, hogy földünkön 800 millióra tehető az éhezők száma, és hozzáfűzte azt is, tévedés lenne azt gondolni, hogy Németországban nincsenek olyanok, akiknek súlyos gondot okoz a napi betevő falat biztosítása.

Bejelentésével Niebel a legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió egyik prominens tagja, Hartwig Fischer mellé állt, aki már a múlt héten javasolta az üzleti forgalomból kivont mélyhűtött és készételek felkínálását a súlyos anyagi nehézséggel küzdök számára. Fischer nyilatkozata felháborodást keltett az ellenzéki pártok körében, amelyek ezt a szegények durva megsértésének minősítették. Hasonló szellemben nyilatkozott több segélyszervezet is. Azonban egyházi részről is fontolóra vették az indítványt, mert - mint az evangélikus gyülekezetek országos csúcsszervének szóvivője, Bernhard Felmberg elmondta, - Németországon eluralkodott az a mentalitás, hogy könnyelműen dobnak valamit a szemétbe. Felmberg szerint ugyanolyan vétek a fogyasztható ennivaló kidobása, mint hamis felirattal történő ellátásuk.

Ilse Fischer fogyasztóvédelmi miniszter közölte, hogy eddig 830 különböző élelmiszert vontak ki a forgalomból, miután felmerült a gyanú, hogy a címkén feltüntetett marhahús helyett jóval olcsóbb lóhúst tartalmaznak. Ilse Fischer hangsúlyozta, hogy eddig csupán 67 esetben bukkantak lóhúsra. Utalt arra is, hogy a forgalmazók ellen eljárás indul, és ha a velük szemben felmerült gyanú bizonyítást nyer, súlyos büntetésre számíthatnak.

A miniszter szóvivője korábban leszögezte, hogy nem elég újracímkézni a termékeket, a forgalmazó cégeknek meg kell győződniük arról is, hogy a csomagok tartalma megfelelő, és azt is fel kell tüntetniük, hogy honnan származnak a termék összetevői.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×