eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Murszi kizárta, hogy lemondjon

Mohamed Murszi egyiptomi elnök határozottan kizárta egy televíziós interjúban, hogy a tömeges ellenzéki tiltakozások nyomására lemondjon tisztségéről.

Az al-Mehvar televíziónak hétfőre virradóra nyilatkozva az iszlamista államfő kijelentette: "Az egyiptomi nép négyéves megbízatást adott nekem. Én vállalom ezt a felelősséget".

Murszi cáfolta azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint a múlt év óta pártja, a Muzulmán Testvériség 12 ezer tagja került fontos hivatalokba azzal a céllal, hogy az államot ellenőrzésük alá vonják.

"Ez nem egészen helytálló. Hogyan dolgozhatnék úgy, ha az állami szerveknél nincs erős, tevékeny irányítás? Az elnyomás és igazságtalanság alapján álló ellenőrzést el kell utasítani, de az erős vezetésen alapuló ellenőrzésre szükség van" - magyarázta.

Az elmúlt hetek ellenzéki tüntetéseit és a lemondására vonatkozó követeléseket Murszi "véleménynyilvánításoknak" minősítette, amelyek addig elfogadhatók, ameddig békésen zajlanak. A tiltakozások azonban nem adnak okot a lemondásra. A szavazóurnáknál kinyilvánított vélemények a mérvadóak - szögezte le az egyiptomi elnök.

Murszi egyúttal arra hívta fel az ellenzéket, hogy tárgyaljanak a két hónap múlva rendezendő parlamenti választásokról. Az ellenzék egy része bojkottálni kívánja a választást. Az államfő azt javasolta, hogy közösen állapítsanak meg olyan garanciákat, amelyek révén biztosítani tudják a folyamat átláthatóságát és egységét.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×