eur:
389.35
usd:
362
bux:
68083.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Letette a hivatali esküt Dél-Korea első női elnöke

Letette a hivatali esküt hétfőn Pak Gun Hje, Dél-Korea első női elnöke, Pak Csong Hi néhai diktátor lánya.

Pak Gun Hje beiktatása utáni beszédében felszólította Észak-Koreát, hogy haladéktalanul mondjon le "nukleáris ambícióiról", és lépjen a béke és közös fejlődés útjára. Úgy fogalmazott, hogy a legutóbbi észak-koreai atomrobbantás a koreai nép túlélésének és jövőjének volt a próbatétele, és - mint mondta - "tévedés ne essék, a legnagyobb áldozata ennek nem lesz más, mint maga Észak-Korea".

Pak Gun Hje fogadkozott, hogy bizalomépítő lépésekre fog törekedni a két Korea közötti viszonyban, és lefekteti harmonikus újraegyesítésük alapjait. "A bizalmat párbeszéd révén lehet építeni, tiszteletben tartva a már megtett ígéreteket" - hangoztatta a politikus.

A 60 esztendős új államfő apja, a néhai Pak Csong Hi 1961-ben katonai puccsal ragadta magához a hatalmat, amelyet haláláig birtokolt. 1979-ben lett merénylet áldozata, saját hírszerző szolgálatának főnöke ölte meg. Pak Csong Hi ellentmondásos alakja volt a dél-koreai politikának: kormányát éles bírálatok érték tekintélyuralmi módszerei és az emberi jogok megsértése miatt, viszont Dél-Korea az ő elnöksége alatt tette meg a legfontosabb lépéseket a gazdaság korszerűsítése felé, és rakta le későbbi látványos növekedésének alapjait. Győzelmét Pak Gun Hje egyes vélemények szerint nem utolsó sorban annak köszönheti, hogy az idősebb konzervatív szavazóbázis még mindig a gazdaság és biztonság felvirágoztatójaként tartja számon apját.

Pak Gun Hje 1974-ben váratlanul "first lady", az ország első asszonya lett, miután édesanyja életét vesztette egy észak-koreai merénylő támadásában. A háromgyermekes Pak Csong Hi idősebb lányaként ő vette át ezt a szerepet apja mellett. Apjának halála súlyos sokként érte, utána évekre eltűnt a közéletből.

Az 1997-es ázsiai pénzügyi válság éveiben tűnt fel újra, amikor azon fáradozott, hogy részt vegyen Dél-Korea gazdaságának stabilizálásában. Tizenöt éve parlamenti képviselő. A Szenuri nevet viselő Nagy Nemzeti Párt vezetője lett, és a decemberi választáson is ennek a - jelenleg kormányon lévő - erőnek a képviseletében indult.

Manapság Pak Gun Hje a legbefolyásosabb konzervatív politikusok közé tartozik az országban. Kampányában hívei mindent elkövettek, hogy olyan kép alakulhasson ki róla, hogy immár ne egy diktátor lányaként tartsák számon, hanem az elnöki szerepre felkészült asszonyként. Bírálói viszont arra emlékeztettek, hogy annak idején ő is részese volt egyes jogsértéseknek, és később sem határolódott el a kívánatos módon apjának politikájától.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×