eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ennyi mélyhűtött készételbe került kevert hús

Csaknem 1600 tonna, lóhússal kevert marhahúst tartalmazó mélyhűtött készétel került forgalomba az utóbbi hónapokban az Európai Unióban a lóhúsbotrány középpontjában álló francia cég révén - írta a Der Spiegel című német hetilap vasárnap egy brüsszeli kimutatásra hivatkozva.

A Der Spiegel szerint az Európai Bizottság adatai alapján 2012 novemberétől 2013 januárjáig összesen 1596 tonna lóhússal kevert marhahúskészítményt tartalmazó mirelit készételt szállított le a megrendelőknek a Tavola nevű luxemburgi vállalkozás, amely a lóhúsbotrány középpontjában álló francia Comigel leányvállalata.

Németországba a teljes mennyiség nagyjából 10 százaléka, összesen 144 tonna jutott. A termékekből szinte az összes vezető német élelmiszer-nagykereskedelmi cég vásárolt, és így csaknem valamennyi országos élelmiszerbolt-hálózat arra kényszerült, hogy kivonjon lasagne- és cannelloni-készítményeket a forgalomból.

A januárban kirobbant botrány nyomán indított németországi vizsgálatok kimutatták, hogy a francia cégtől függetlenül is keveredett lóhús hivatalosan marhahúst tartalmazó termékekbe. A hét végén két brandenburgi cég közölte, hogy bizonyos marhahúskészítményei lóhúst is tartalmaznak, így egyes gulyás- és ravioli-konzervek is eltűntek a polcokról.

Az RTL televízió berlini és lipcsei utcai dönerárusok termékeit vizsgáltatta be, vasárnapi beszámolója szerint a húsz minta közül egy tartalmazott lóhúst.

Német politikusok a botrány nyomán a húskészítmények címkézésére és a termékhamisításra vonatkozó szabályok szigorítását sürgetik. A szövetségi kormány mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi minisztere hétfőn egyeztet a tartományi szakminiszterekkel egy úgynevezett nemzeti akciótervről, amelyben a lóhúsbotrány tanulságaiból következő intézkedéseket foglalják majd össze.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×