eur:
389.48
usd:
359.03
bux:
67906.51
2024. június 2. vasárnap Anita, Kármen

Orbán Viktor Berlinbe látogat októberben

Orbán Viktor miniszterelnök októberben hivatalos látogatást tesz Berlinben, ahol találkozik Angela Merkel német kancellárral - mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár szerdán a német fővárosban.

Az államtitkár elmondta: Orbán Viktor a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztéséről, a stratégiai gazdasági kapcsolatok továbbépítéséről és az Európai Unió előtt álló feladatokról folytat majd megbeszélést Angela Merkellel.

Szijjártó Péter szerdán a kormányfői látogatást készítette elő a német fővárosban. Találkozott többek között Christoph Heusgennel, Angela Merkel kül- és biztonságpolitikai tanácsadójával, s egyben a kancellári hivatal külügyi osztályának vezetőjével, Cornelia Pieperrel, a külügyminisztérium államminiszterével, Peter Hintzével, a gazdasági minisztérium parlamenti államtitkárával és Andreas Schockenhoff-fal, a CDU/CSU konzervatív pártszövetség parlamenti frakciójának kül- és biztonságpolitikáért, valamint uniós ügyekért felelős helyettes vezetőjével.

Szijjártó Péter a tárgyalásairól elmondta: német partnereinek kifejtette, Magyarország egyetért Németországgal abban, hogy erős Európára van szükség, Magyarország ezért támogatja azokat a német törekvéseket, amelyek "az unió és az euró megerősítéséhez vezetnek". Jelezte, hogy "a magyar kormány sikeresen szorította 3 százalék alá a költségvetés hiányát és adósságféket épített az alaptörvénybe", az államadósságot pedig "hivatalba lépése óta folyamatosan csökkenti". A német tárgyalópartnerek mindezt "nagyra értékelték" - mondta az államtitkár.

Hozzátette: a megbeszéléseken egyetértés volt abban is, hogy "a válság után a növekedés motorja Németország és a közép-európai térség együttműködése lesz", ezért tovább kell fejleszteni Magyarország és Németország stratégiai együttműködését.

Az együttműködés elmélyítésének "a magyar oldalon bevetett eszköze az, hogy a Magyarországon működő nagy német vállalatokkal a közeljövőben stratégiai megállapodást kötünk, valamint folytatjuk a bürokrácia visszaszorítását és az adórendszer egyszerűsítését" - mondta Szijjártó Péter.

A megbeszéléseken téma volt a 2014-2020-as időszakra vonatkozó uniós keretköltségvetés ügye, ezen belül pedig a kohéziós politika - az unió belső felzárkóztatási rendszere - várható alakulása. Az államtitkár elmondta: német partnereinek hangsúlyozta, hogy a kohéziós politika "a legfontosabb olyan eszköze az Európai Uniónak, amely már bizonyította, hogy képes gazdasági növekedést produkálni és új munkahelyeket teremteni". Magyarország ezért támogatja azt a német törekvést, hogy a kohéziós és egyéb uniós támogatások felhasználása átláthatóbb és hatékonyabb módon történjék, de az az álláspontja, hogy az átláthatóság és a hatékonyság növelése nem járhat a kohéziós politikára fordított források csökkentésével - mondta.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a tárgyalásokon felmerült-e az azeri kiadatási ügy, Szijjártó Péter elmondta: a téma egyetlen találkozón, a Christoph Heusgennel folytatott megbeszélésen merült fel "egy kérdés erejéig". Az államtitkár német partnerét tájékoztatta, hogy Magyarország "minden ilyen ügyben a vonatkozó nemzetközi egyezmény alapján jár el".

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Békemeneten: "mi vagyunk Európa legnagyobb békefenntartó ereje" - percről percre

"Még egy hét szívós munka, a legendás fideszes hajrá, és letoljuk az ellenfelet a pályáról. Óriási gólhelyzetben vagyunk, ajtó-ablak, be lehet azt pöckölni, piszkálni, tuszkolni" - fogalmazott Orbán Viktor Fidesz-elnök, miniszterelnök a Békemenet margitszigeti végállomásán szombat délután.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×