eur:
389.7
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Erős földrengés Costa Rica csendes-óceáni partvidékénél

Erős, az amerikai skálán mérve 7,6-es fokozatú földrengés volt szerdán Costa Rica északnyugati partvidékénél - jelentette az amerikai földtani megfigyelő intézet.

A Hawaiiban működő csendes-óceáni cunami riasztó központ közölte: az ekkora földrengések képesek nagy kiterjedésű, pusztító szökőárt kelteni a térségben, ezért Közép- és Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékén riadót rendeltek el.

A rengés központja Liberia várostól 80 kilométerre délre, 40 kilométeres mélységben volt. Először 7,9-es fokozatúnak jelentették, de ezt lejjebb módosították.

Az epicentrum közelében élő Costa Rica-i lakosok nagyon riasztónak mondták a tapasztalataikat, de csak néhány ház összedőléséről, egyes telefonvonalak és áramvezetékek megszakadásáról, földcsuszamlásáról számoltak be.

Halálos áldozatokról a helyi vöröskereszt sem tud. A leginkább érintett területek fölött légi felderítést indítottak a károk felmérésére, de a lakosság az internetes közösségi hálózatok révén maga is küld fényképeket a helyi médiának a rengés következményeiről. A fővárosban, San Joséban szintén erősen érződött a földmozgás, egyes helyeken pánik tört ki, több magasabb épületet és iskolát kiürítettek.

A szökőár veszélyére figyelmeztető riasztást a távolabb fekvő országok fokozatosan visszavonták, majd Costa Rica is követte a példájukat.A csendes-óceáni cunami riasztó központ közölte: az ekkora földrengések képesek nagy kiterjedésű, pusztító szökőárt kelteni a karibi térségben. Közép- és Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékén a cunamiveszély miatt riadót rendeltek el.

A rengés központja Liberia várostól 80 kilométerre délre, 20 kilométeres mélységben volt. Károkról egyelőre nincs hír.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×