INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Valki: "Eltúlzott reakció Örményország lépése"

InfoRádió / MTI
A diplomáciai kapcsolatok megszakítása nagyon súlyos politikai figyelmeztetés - mondta Valki László nemzetközi jogász péntek este az MTI-nek annak kapcsán, hogy Szerzs Szargszján örmény elnök pénteken Jerevánban közölte: Örményország péntektől megszakítja diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal.

Valki László szerint eltúlzott, aránytalan reakciónak minősül, hogy Örményország megszakítja kapcsolatait Magyarországgal.

A diplomáciai kapcsolatok megszakítása önmagában nem jogellenes lépés, ez egy nagyon súlyos politikai figyelmeztetés - mondta a nemzetközi jogász hozzátéve: a diplomáciai kapcsolatok fenntartása nem kötelező, azt bármelyik fél bármikor megszüntetheti.

Valki László kifejtette, a nemzetközi kapcsolatokban nagyon ritkán szokott előfordulni, hogy egy ország a másikkal megszakítja kapcsolatait. Akkor fordul ez elő, amikor az egyik állam úgy érzi, hogy vele szemben a másik állam nagyon súlyos jogsértést, vagy politikailag nagyon ellenséges cselekedetet hajtott végre - magyarázta.

A nemzetközi jogász szerint az a kérdés: a magyar fél megállapodott-e az azeri féllel arról, hogy az elkövetőt szabadon fogják-e bocsátani. Szemmel láthatóan az örmény félnek az a feltételezése, hogy volt egy bizalmas megállapodás a két kormány között - fűzte hozzá.

Megjegyezte, a diplomáciai kapcsolatok megszakítása már csak a végső lépés szokott lenni egy két állam közötti konfliktusban.

Valki László azt is hangsúlyozta, a kapcsolatok megszakítása nem nemzetközi jogi lépés. A nemzetközi jog nem rendelkezik arról, hogy mikor lehet vagy mikor nem lehet diplomácia kapcsolatokat fenntartani, az államok erről teljesen szabadon állapodnak meg abban - magyarázta.

Valki László szerint a két ország közötti gazdasági kapcsolatok folytatódhatnak, kivéve, ha Örményország további lépéseket tesz.

A címlapról ajánljuk