INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

New Orleans túlélte Isaac pusztítását

Infostart / InfoRádió
New Orleans egyelőre túlélte a viharrá visszaminősített Isaac pusztítását. A Katrina hurrikán után épített védelmi rendszer úgy tűnik, megóvta a várost, bár máshol áradások voltak.

Isaac útját azért is övezi nagy figyelem, mert pontosan hét évvel a katasztrófális Katrina után érkezett New Orleans fölé.

Néhány órával azután, hogy elérte a szárazföldet, meggyengült és visszaminősítették trópusi viharnak. Annyi ereje azonban volt, hogy a város közelében a csapadék átcsapott egy gáton és áradás fenyegetett a szomszédos Mississippi államban több olajfinomítót és várost.

New Orleans 14,5 milliárd dollárból épített új gátrendszere megóvta a várost, miközben a jobbára kihalt utcákon a rendőrség és a Nemzeti Gárda fegyveres egységei járőröztek, hogy megakadályozzák a fosztogatást. A hatóságok kijárási tilalmat hirdettek és szerdán négy fosztogatót fogtak el.

Bár Mitchell Landrieu polgármester azt mondta: a védelmi rendszer jól vizsgázott, további óvatosságra intett és a próbára tett csatornarendszer miatt felhívta a lakosokat, hogy ha lehet, akkor ne öblítsék a vécét. A város jelentős részében szünetelt az áramszolgáltatás - becslések szerint 700 ezren maradtak villany nélkül.

Egy New Orleans határában fekvő településen a víz átcsapott egy két és fél méteres gáton. A hatóságok kétezer embert szólítottak fel távozásra, de úgy tudni, hogy csak a lakosok fele volt hajlandó elmenni. 118 embert kellett kimenteni - többségüknek csónakjaikkal érkező civilek segítettek.

A vihar három és fél méter magas árhullámot keltett és teljesen víz alá került a partmenti 90-es út Mississippiben. Egyes helyeken 64 centiméter csapadék esett. Isaac ezt megelőzően Haitin és a Dominikai Köztársaságban 23 ember halálát okozta és súlyos áradást idézett elő.


A címlapról ajánljuk