eur:
392.12
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Tovább drágulhat az áram Németországban

A múlt héten a német ellenzéki Zöldpárt tanulmányt tett közé, amely szerint az energiatermelők nyerészkedése következtében a fogyasztók jóval többet fizetnek az áramért, mint azt a termelési költség indokolná. Ezt az állítást az energiacégek menedzserei visszautasították, de megtoldották azzal is, hogy 2020-ig valószínűleg legalább harmadával drágulni fog az áram.

A Zöldpárt felmérése kimutatta, hogy a fogyasztók idén már közel 3 milliárd euróval többet fizettek a villanyáramért, mint azt a termelői költségek megkövetelnék. A tanulmány szerint a négy legnagyobb német energiatermelő konszern már tavaly is jóval olcsóbban szerezte be az áramot, de ezt nem adta tovább az iparnak, illetve a lakosságnak.

Most a konszernek vezetői azzal vágtak vissza, hogy az atomenergia békés felhasználásának fokozatos beszüntetésére hivatkozva utaltak a hagyományos energiahordozók árának folyamatos emelkedésére, valamint az újrahasznosítható energiaforrások kiaknázásának magas költségeire, és figyelmeztették a fogyasztókat, hogy az elkövetkező évek során tartós drágulással kell számolniuk.

Mint a Vattenfall konszern európai igazgatója, Tuomo Hattaka elmondta, 2020-ig valószínűleg 30 százalékkal fog emelkedni a villany ára. Hasonló szellemben nyilatkozott az RWE konszern élén álló Peter Terium is, aki elmondta azt is, hogy a Zöldpárt állítása a nemzetközi áramtőzsdén tapasztalható árcsökkenésre alapulhatott, de figyelmen kívül hagyta, hogy az atomenergia felhasználásának leépítésével egyidőben az energiatermelőkre kivetett állami járulékok is jelentősen felszöktek, így lényegében jelenleg minden kilowatt árának közel felét az állam zsebeli be.

Egy átlagos német háztartás jelenleg havonta 105 eurót fizet a villanyáramért. Peter Terium a fenyegető drágulással kapcsolatban további érvként a konszernekre váró beruházásokat is felhozta, amelyek összege az elkövetkező évtized során eléri a 150 milliárd eurót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×