INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Ismét sztrájkolnak a szlovák pedagógusok

Infostart / InfoRádió
Szlovákiában röviddel a tanévkezdés után ismét tiltakozni fognak a tanárok az alacsony fizetések és az iskolaügy állapota ellen. A munkabeszüntetést szeptember 13-án, reggel hattól este hat óráig tartják.

A figyelmeztetésnek szánt sztrájkról Pavel Ondek, a tanárok országos szakszervezetének vezetője számolt be. Elmondása szerint az a pedagógusokra és a többi iskolai alkalmazottra is vonatkozik, beleértve az óvodákat és a középiskolákat is, a szülőket pedig értesítik arról, hogy iskolájuk bekapcsolódott-e a tiltakozó megmozdulásba.

A tiltakozást azt követően jelentette be, hogy a szakszervezetek képviselői megismerkedtek a jövő évi költségvetés iskolaügyre vonatkozó tételével. Mint kiderült, az állam jövőre kevesebbet költene az iskolaügyre.

Ondek kijelentette, az állami források csökkentése a tanári béreken is érezteti majd hatását. A pedagógusok azt szeretnék elérni, hogy mindenkori fizetésük legalább az átlagbérek 1,2-szerese legyen. Egyik legfőbb követelésük az, hogy jövőre a reálbéreket tíz százalékkal növelnék, az állami hozzájárulás bruttó nemzeti össztermékhez viszonyított mértékét pedig a választási időszak végéig szeretnék az uniós szintre emeltetni.

A szakszervezeti vezetés nagy elvárásokkal viseltetett az új kormány iránt, ám a meghirdetett költségvetés csak a már meglévő különbségek és kedvezőtlen helyzet konzerválására alkalmas - olvasható a felhívásban.

Egy évvel ezelőtt, szeptember 13-án több mint 10 ezer ember szólította fel a kormányt, hogy teljesítse a programjában foglaltakat az oktatásügyre vonatkozóan, ám lényegi változás az akkori Radicová-kormány idején sem történt.

Az iskolaügyi tárca hivatalos reakciójában leszögezte, Du¹an Èaploviè miniszternek három prioritása van a költségvetés terén: a szociális ösztöndíjak, a fizetések, valamint a tudomány és technika támogatása - erről pedig tárgyalásokat is vezet a pénzügyminisztériummal. Az iskolaügynek azonban tekintettel kell lennie arra, hogy a kormány a költségvetési egyensúly betartására törekszik, és ahol lehet, csökkenti a közkiadásokat - szögezi le a minisztérium hivatalos állásfoglalása.


A címlapról ajánljuk