eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

December 2-án választanak Romániában

December 2-án tarthatják meg Romániában a parlamenti választásokat - jelentette be Bukarestben Mircea Dusa belügyminiszter.

A Mediafax hírügynökség által hétfőn idézett tárcavezető szerint a román kormány várhatóan szombaton tart ülést, amelyen elfogadják a választások megszervezésével kapcsolatos szokásos adminisztratív tárgyú rendeleteket, egyebek között azt is, amelyik december 2-ra tűzi ki a választás időpontját.

Romániában legutóbb 2008-ban tartottak parlamenti választást. Akkor először vezették be az egyéni választókerületes szavazási rendszert. A kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) időközben módosítani próbálta a választójogi törvényt, és megszüntette volna a hatályban lévő arányos rendszert. Az alkotmánybíróság azonban alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a tervezetet. A parlamentben azóta sem került napirendre új választójogi módosító indítvány, így egyelőre a 2008-ban alkalmazott egyfordulós, egyéni választókerületes, arányos szavazási rendszer van hatályban.

Az Evenimentul Zilei című napilap által hétfőn ismertetett közvélemény-kutatás szerint az USL toronymagasan vezet a választói népszerűséget tekintve. Az IRES közvélemény-kutató szerint támogatottsága eléri az 54 százalékot, de a Traian Basescu államfő leváltásáról rendezett népszavazás körül kialakult jogi vita nyomán 10 százalékot veszített a támogatottságából.

Ezzel szemben a legnagyobb ellenzéki erő, a Basescut támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) támogatottsága tíz százalékot nőtt, így jelenleg eléri a 23-24 százalékot.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×