eur:
394.01
usd:
368.64
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A román parlament tudomásul vette, hogy érvénytelen volt a népszavazás

A román parlament hétfői rendkívüli ülésén tudomásul vette a Traian Basescu államfő leváltásáról rendezett népszavazás érvénytelenségéről szóló alkotmánybírósági határozatot, amelynek a hivatalos közlönyben való közzététele után a felfüggesztett államfő visszatérhet hivatalába.

A parlament rendkívüli ülése többórás késéssel kezdődött, mivel az államfő leváltását kezdeményező kormánypártok bojkottja miatt nem gyűlt össze a határozatképességhez szükséges 217 képviselő.

A román hírtelevíziók értesülése szerint a külföldön tartózkodó Victor Ponta miniszterelnök mozgósította telefonon a szociáldemokrata honatyákat, hogy meglegyen az ülésen a döntéshozatalhoz szükséges létszám. Ezzel elhárultak a jogi akadályok Basescu visszatérése elől.

Basescu visszatérésének egyik eljárásjogi feltétele az, hogy az őt felfüggesztő parlament is tudomásul vegye a leváltásáról rendezett népszavazás érvénytelenségét. Az alkotmány szerint a parlament együttes ülésén kell ismertetni az alkotmánybíróság határozatát, amely ezután, a hivatalos közlönyben való megjelenésekor lép hatályba.

Július 29-én a választási névjegyzékben szereplő román állampolgárok kevesebb mint fele jelent meg az urnáknál, így hiába voksolt csaknem 7,5 millió polgár Traian Basescu menesztésére, az alkotmánybíróság érvénytelennek nyilvánította a referendumot.

A helyszínen tartózkodó újságírók úgy tudják, az időhúzás arra volt jó, hogy a balközép kormánypártok politikai alkut ajánljanak a jobboldali elnök visszatérését szorgalmazó ellenzéknek. A kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) állítólag az ideiglenesen kinevezett ombudsman végleges beiktatásának támogatását kérte az ellenzéki Demokrata Liberális Párttól (PDL) cserébe azért, hogy nem hátráltatja tovább Basescu visszatérését az elnöki hivatalba.

Basescut tehát már csak egy lépés választja el attól, hogy visszatérjen az elnöki posztra: az alkotmánybíróság határozatát meg kell jelentetni a hivatalos közlönyben. Átadási ceremónia nem lesz; a román lapok szerint Crin Antonescu ideiglenes államfő már reggel felmentette az általa kinevezett elnöki tanácsadókat, és külföldre utazott szabadságra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×