eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb fejezet a magyar-szlovák vitában

Éles tiltakozást váltott ki Szlovákiában a magyar parlament nemzeti összetartozás bizottságának szerdai, révkomáromi kihelyezett ülése.

A szlovák sajtó nagy teret szentel a két ország közötti újabb viszálynak. A Pravda beszámolójának címe szerint a magyar képviselők provokálnak Komáromban. A lap leszögezi: a szerdai ülés újabb meg nem engedett beavatkozás az ország szuverenitásába. Pavol Pa¹ka házelnök keddi sajtótájékoztatóján élesen bírálta, hogy szerdán Komáromban tart kihelyezett ülést a magyar parlament nemzeti összetartozás bizottsága. Mint mondta, abszolút precedens nélküli dolog, hogy egy másik ország nemzeti parlamentjének bizottsága ülésezzen egy másik ország területén.

A szlovák törvényhozás elnöke nehezményezte, hogy a bizottság kihelyezett ülésének "minden témája szlovák állampolgárokat érint". A házelnök hangsúlyozta: Szlovákia állampolgáraiért, bár magyar nemzetiségűnek vallják magukat, a szlovák parlament, a kormány, és más szervek felelnek.

Paska levelet ír magyar partnerének, Kövér Lászlónak, melyben magyarázatot követel, emellett kéri, hogy partnere biztosítsa: kapcsolataik kölcsönös tiszteleten alapulnak majd.

A szlovák házelnök leszögezte: kész fogadni a magyarországi vendégeket, ám ennek diplomáciai és protokolláris szabályok szerint kell történnie. "Az exterritoriális elemeket el kell utasítanunk, ez nemzeti érdekünk" - húzta alá.

Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar párt elnöke újságírók előtt a nemzeti összetartozás bizottságának kihelyezett ülését "ismétlődő hibának" nevezte. Feltette a kérdést: kinek jó ez? A szlovákiai magyaroknak biztosan nem - mondta Bugár Béla. Leszögezte: pártja nem képviselteti magát a találkozón. "Biztosan nem megyünk, nem járunk olyan helyekre, ahová nem hívtak meg" - tette hozzá.

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke Pavol Paska kijelentései kapcsán rámutatott arra, hogy a kijelentések hangvétele kísértetiesen emlékeztet azokra az időkre, amikor Sólyom Lászlót nem engedték belépni Szlovákiába. Hozzátette: úgy tűnik, Robert Ficóék feszültséget kívánnak kelteni a szlovák-magyar viszonyban, így próbálják elkendőzni a kormány által bejelentett gazdasági megszorításokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×