eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kormányfő szerint sok tanulnivalónk van az osztrákoktól

Sok tanulnivalójuk van még a magyaroknak az osztrákoktól Orbán Viktor miniszterelnök szerint, aki azt mondta, az elmúlt 40-45 év gazdasági teljesítménye alapján Ausztria tekinthető Európa legsikeresebb országának.

A magyar kormányfő erről azon a keddi rendezvényen beszélt, amelyen Werner Faymann osztrák kancellár társaságában felavatták a húszemeletes bécsi Ringturmot, Ausztria első irodaházát beborító, négyezer négyzetméteres felületű képzőművészeti alkotást, Fehér László Társaság című művét.

"Ha irigy lennék, akkor irigykednék" - mondta Orbán Viktor az osztrák gazdaság számaira utalva, megjegyezve például, hogy Ausztriában a legkisebb a munkanélküliség Európában.

Az osztrák-magyar viszonyról szólva úgy fogalmazott: a két nép csontig hatoló közös történelme "beleivódott az ösztöneinkbe", hiszen "300-400 évig egy csapatban játszottunk", így akármilyen viták is adódnak a két ország között, ez a fajta történelmi együttélés, egymásrautaltság, a "sógorság" "mind itt van velünk", és a gazdasági válság közepette ezt még inkább meg kell becsülni.

Beszédében a kormányfő kitért arra, hogy a sikeres európai válságkezeléshez sokszínűségre van szükség, amelyhez elsősorban a művészetből lehet inspirációt meríteni, Fehér László Társaság című alkotását pedig egy ízig-vérig szabadságharcos, egy igazi közép-európai alkotásnak nevezte.

Az osztrák kancellár is méltatta az osztrák-magyar kapcsolatot, hangsúlyozva, hogy a két ország szorosan összefonódott egymással, a barátság pedig különleges köztük. A két nép több mint ötven éve él békésen egymás mellett, és ez már önmagában fontos tény - emelte ki, majd Werner Faymann is rámutatott a művészet szerepére mint az egyik legalkalmasabb közvetítő eszközre, amelyet akkor is megértenek az emberek, ha különböző nyelveket beszélnek.

Az első bécsi irodaházat beborító alkotást elkészítő művész, Fehér László azt emelte ki, hogy a bécsiek úgy tekintenek a Ringturmra, mint a visszanyert szabadság jelképére.

A Ringturmnak, a Vienna Insurance Group cégcsoport központjának, valamint a Wiener Städtische Versicherung székhelyének beborítása egyike a vezető osztrák biztosítási vállalat művészeti és kulturális projektjeinek. A húszemeletes, 73 méter magas Ringturmot Ausztria első irodaházaként 1955-ben adtak át. Az épület első alkalommal 2006-ban - a Mozart-év alkalmával - alakult át műalkotássá. Akkor Christian Ludwig Attersee kapott megbízást a projekt megvalósítására, és megalkotta a Don Giovanni című művet. Idén először kapott egy Ausztriával szomszédos országból érkező képzőművész megbízást az épület átváltoztatására. Az 1953-ban született Fehér László, a kortárs magyar művészet egyik legjelentősebb képviselője Társaság címmel alakította át a Ringturmot a "művészetek tornyává".

A kedd délutáni bécsi rendezvényre érkező Orbán Viktort a Greenpeace környezetvédő szervezet egy tucat, a paksi atomerőmű bővítése ellen tiltakozó aktivistája fogadta a Ringturmnál Orbán stop Paks feliratú, valamint a megújuló energiák alkalmazását szorgalmazó transzparenssel.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×