eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Obama chicagói kampányközpontját támadhatták volna

Chicagóban letartóztattak három NATO-ellenes aktivistát, akik a vád szerint azt tervezték, hogy megtámadják Barack Obama elnök chicagói kampányközpontját, valamint Rahm Emanuelnek, a "szeles város" polgármesterének otthonát és más célpontokat, köztük rendőrőrsöket - közölte szombaton az ügyészség.

A triót hat másik emberrel együtt szerda éjjel vették őrizetbe, amikor a Chicagóban tartandó NATO-csúcsértekezlet biztosítására készülő rendőrség házkutatást tartott a város déli részén található egyik házban, és ott Molotov-koktél gyártására alkalmas eszközöket találtak.

Ez utóbbi hatot pénteken szabadon engedték. A szóban forgó hármat, a 20 éves Brian Churchöt, a 24 éves Vincent Betterlyt és az ugyancsak 24 éves Jared Chase-t terrorcselekmény elősegítésével, arra való összeesküvéssel és robbanóanyagok birtoklásával vádolják. A bíró mindannyiuk esetében másfél millió dolláros óvadékot szabott meg.

A három férfi ügyvédei szerint a Molotov-koktélokat beépített rendőrök helyezték el a lakásban, hogy gyanúba keverjék védenceiket. A letartóztatottak ismerősei viszont az állítják róluk, hogy a lefoglalt eszközökkel sört, nem pedig gyújtóbombát akartak házilag előállítani.

Church és Betterly floridai, Chase pedig New Hampshire állambeli lakos.

A chicagói és a szövetségi rendvédelmi szervek rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek a NATO vasárnap kezdődő csúcstalálkozójára, amelyen mintegy 60 ország - közülük körülbelül 50 a legfelsőbb szinten - és több nemzetközi szervezet képviselteti majd magát.

Pénteken egy több száz fős NATO-ellenes, inkább hangos mint erőszakos tüntetés több mint egy tucatnyi részvevőjét őrizetbe vették, legtöbbjüket birtokháborítás miatt.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×