INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Moszkvában szétkergették a békés tiltakozók táborát

InfoRádió / MTI
A belügyi OMON-egység szombat hajnalban szétkergette a moszkvai csendes tiltakozás újabb helyszínén táborozókat.

A rendőrség a köztisztaság megsértésére, a környéken élők bejelentésére hivatkozva oszlatta fel erőszakkal az ellenzék Kudrinszkaja téri akciójában résztvevőket. Az orosz főváros központjában, a Barrikadnaja metrómegálló közelében szerda óta táborozó tüntetők közül 20 főt állítottak elő, de később elengedték őket.

Az aktivisták ezután a Sztarij Arbat nevű sétálóutcában, Bulat Okudzsava költő, dalénekes szobránál gyűltek össze.

Korábban a tiltakozók kijelentették, hogy június 12-ig, az orosz függetlenség napjáig nem hagynak fel a csendes utcai akciókkal. Aznapra azonban újabb nagyszabású tüntetést szerveznek Moszkvában. A csendes ellenzéki tiltakozó mozgalmat a múlt vasárnap neves orosz irodalmárok békés sétája támogatta.

Az éjszaka - a múzeumi világnapi rendezvényekhez csatlakozva - moszkvai képzőművészek vonulnak majd fel addig a parkig, ahol az első tábort felverték a tiltakozók. Moszkvában a Vlagyimir Putyin államfő és Dmitrij Medvegyev kormányfő hatalmi kettős továbbélése ellen május 7-e, Putyin harmadszori elnöki beiktatása óta tart ez az ellenzéki tiltakozó akció.

Az erre a célra létrehozott munkacsoport a közeljövőben határozza meg a moszkvai Hyde Park helyét - közölte Alekszej Majorov, a moszkvai regionális biztonsági osztály vezetője a Kommerszant című orosz napilappal. A főváros vezetése három helyszínben gondolkodik: a közkedvelt Gorkij pihenőparkot, a több tízezres ellenzéki tüntetéseknek helyet adó Bolotnaja teret és a Poklonnaja gora emlékhelyen kialakított Győzelem parkot szemlélték ki a szabad véleménynyilvánítás helyének.

Alekszej Majorov hozzátette, hogy ehhez módosítaniuk kell a gyülekezési törvényt is, illetve tervezik egy olyan internetes felület kialakítását, amelyen mindenki előre bejelentheti, milyen akciót szeretne a leendő moszkvai Hyde Parkban bonyolítani.

Eduard Limonov író, a Másik Oroszország nevű radikális ellenzéki mozgalom vezetője szerint ha a hatóságok által kijelölt helyre szerveznék tiltakozó akcióikat, az azt jelentené, hogy az ellenzék meghunyászkodik a hatalom előtt.

A címlapról ajánljuk