eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma

Ahol korlátozzák a diáktüntetéseket

A québeci tartományi parlament megszavazta a diáktüntetéseket korlátozó törvényt, miután a tandíjemelés elleni tüntetések többször meglehetősen erőszakossá fajultak az elmúlt három hónapban, és a diáksztrájkok miatt nem lehetett megtartani egyetemi előadásokat. Több jogvédő szerint a törvény sérti a szabadságjogokat, sok diák pedig hadüzenetnek veszi a jogszabályt.

A jogvédők által vitatott törvényi előírások között szerepel, hogy minden tervezett, legalább 50 fős tüntetést a szervezőknek nyolc órával annak kezdete előtt be kell jelenteniük a rendőrségnek, és közölniük kell annak útvonalát.

Ugyanezen a napon Montreal városa rendeletet alkotott arról, hogy 500 és 3000 dollár közötti összeggel büntethető az, aki maszkban tüntet. A hatóságok szerint az erőszakos tüntetések során az álarcos demonstrálók okozták a legtöbb bajt. Québec városa hasonló rendelet bevezetését tervezi.

Jean Charest québeci miniszterelnök közölte, hogy az új törvényben nem vonják vissza a tandíjemelést - az 254 dollár lesz évente -, hanem felfüggesztik a tavaszi szemesztert azokon a karokon, amelyeken az előadásoktól való tömeges távolmaradás lehetetlenné tette az oktatást. Viszont az őszi félévet előbb kezdik el, már augusztusban. A törvény értelmében súlyos pénzbüntetéssel sújtják azokat a diákokat és diákszervezeteket, akik, illetve amelyek akadályozzák az oktatást.

A québeci ügyvédi kamara közölte, hogy súlyos aggályai vannak a törvénnyel kapcsolatban, mert indokolatlanul szigorúan korlátozza az alapvető szabadságjogokat. A québeci parlamenti ellenzék a tartományi demokrácia egyik legsötétebb napjának nevezte a péntekit, és kijelentette, hogy előrehozott választásokat kellene tartani a tartományban.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×