INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Német orvos kezelheti Timosenkót

Infostart / InfoRádió
Egy tekintélyes német orvos kedden Ukrajnába utazott, hogy Harkivban megvizsgálja és kezelésben részesítse Julia Timoskenko volt ukrán kormányfőt. Timosenko porckorongsérülésben szenved és a vele szemben tanúsított hatósági bánásmód ellen éhségsztrájkot kezdett, ami erősen legyengítette.

A berlini Charité klinika ideggyógyászati osztályának vezetője Ukrajnába érkezett, hogy orvosi ellátásban részesítse az éhségsztrájkot folytató Julia Timosenkót. Lutz Harms már jó ideje figyelemmel követi a volt ukrán kormányfő egészségi állapotának romlását és a német tévének adott nyilatkozataiban késznek mutatkozott Timosenko kezelésére.

Az oroszul is jó beszélő főorvos egy harkivi kórházban vizsgálja meg a volt ukrán miniszterelnököt, akinek lánya Németországban próbálja elérni, hogy anyját - gyógyulása érdekében - külföldre engedjék. Időközben megbeszélést folytatott a német igazságügyminiszterrel, majd egy sajtóinterjúban köszönetet mondott Merkel kancellárnak, azért, amit anyja érdekében tett, azonban hangoztatta, hogy fokozni kell a nemzetközi politikai nyomást a kijevi kormányra, mert - úgymond - az ukrán nép önmagában képtelen a helyes irányba befolyásolni Janukovics elnök rendszerét.

A kancellár eddig ugyan nem találkozott Julia Timosenko lányával, de egy választási gyűlésen Paderbornban leszögezte, hogy a vezetése alatt álló Kereszténydemokrata Unió a világon mindenütt kiáll az emberi jogok tiszteletben tartása mellett.

Noha a kancellár eddig nem csatlakozott azon politikusokhoz, akik a Timosenko-ügy miatt bejelentették távolmaradásukat a labdarúgó Európa-bajnokság Ukrajnában rendezett mérkőzéseitől, de kormányának egyik tagja, Dirk Niebel fejlesztésügyi miniszter arra hivatkozva mondta le részvétélét, hogy szükség van a politikai jeladásra, mert ilyen intézkedésekkel Ukrajna aligha közeledhet Európához.


A címlapról ajánljuk