INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Nem lesz előrehozott választás Izraelben

InfoRádió / MTI
Az izraeli miniszterelnök kormánykoalíciós megállapodást kötött az ellenzéki Kadima párttal, így mégsem lesznek előre hozott parlamenti választások szeptemberben Izraelben.

A meglepetésnek számító egyezségről kedd hajnalban számolt be az izraeli média, majd közleményben megerősítette annak tényét a Kanadában tartózkodó Simon Peresz államfő. Mint írta, Benjamin Netanjahu miniszterelnök telefonon tájékoztatta őt a megállapodásról.

A parlament épp előző este fogadta el első olvasásban a feloszlatásáról szóló törvénytervezetet. A kormány azt javasolta, hogy szeptember 4-én tartsanak előre hozott parlamenti választásokat. Netanjahu és Saul Mofaz, a Kadima vezetője ezután tartott tikos tárgyalást. A parlament mandátuma elvileg 2013 októberéig tart, így a jövő év novemberében lennének esedékesek a választások.

Az izraeli sajtó úgy tudja, hogy a Netanjahu és Mofaz által aláírt, nemzeti egységkormány megalakításáról szóló megállapodás részletein még dolgoznak. Annyi bizonyos, hogy Mofaz miniszterelnök-helyettes és tárca nélküli miniszter lesz.

A két politikus megállapodott abban is, hogy nyáron nagyobb egyenlőséget teremtő törvényt fogadnak el az ortodox vallásos zsidóknak a kötelező katonai szolgálat alóli felmentése ügyében. A Kadima ezt a feltételt szabta ahhoz, hogy belépjen a kormányba.

Netanjahu kormánya évek óta a legstabilabb kabinet. Több belpolitikai témában azonban éles nézeteltérések osztják meg a politikai elitet - ilyen például az ultraortodox zsidók katonai szolgálatának kérdése vagy éppen a ciszjordániai zsidó telepeken engedély nélkül felhúzott létesítmények lebontása -, amit Netanjahu megelégelt, és előre hozott választásokat szorgalmazott.

"Remélem, hogy (a palesztinok) megragadják az alkalmat, és tárgyalni fognak" - mondta Netanjahu a kneszetben újságírók előtt. Mofaz közölte, hogy a palesztinokkal folytatandó újabb tárgyalásokat szabta a koalícióba való belépése egyik feltételéül.

"Az egyik fontos téma természetesen Irán" - jegyezte meg a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ez ügyben még további "komoly tanácskozások" szükségesek. A Kadima-elnök "történelmi lépésnek" minősítette a nagykoalíció létrejöttét. Mofaz, aki nemrég még "hazugnak" nevezte Netanjahut, hangsúlyozta, hogy már nincs semmi problémája a kormányfő szavahihetőségével.

A Kadimát (a név jelentése Előre) 2005 novemberében alapította meg Ariel Saron akkori miniszterelnök, miután sokadmagával kivált a jobboldali Likudból, mert annak egy része ellenezte a Saron által összehangolt izraeli kivonulást a Gázai övezetből. A 2009-es választásokon Cipi Livni irányításával a centrista Kadima szerezte meg a legtöbb helyet a kneszetben, 28-at, míg a Netanjahu vezette Likud 27 mandátumhoz jutott. Livninek azonban nem sikerült megszereznie az ultraortodox Sasz párt támogatását egy kormánytöbbség megteremtéséhez, és így végül Netanjahu alakíthatott koalíciós kormányt, amely máig is vezeti az országot.

"Felszólítjuk az izraeli kormányt, hogy ragadja meg a koalíció kibővítésének alkalmát, és gyorsítsa fel a békeegyezmény megvalósítását a palesztin néppel és vezetőivel a nemzetközi ajánlások és határozatok alapján - jelentette ki közleményében Nabíl Abu Rudeina, Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője. - Megfelelő a pillanat az izraeli kormány számára ahhoz, hogy békét teremtsen azonnal válaszolva a békefolyamat és a kétállami megoldás igényeire." A szóvivő ismét utalt arra, hogy a tárgyalások felújításának palesztin feltételei az 1967-es határok elismerése és a zsidó telepek bővítésének befagyasztása.

A címlapról ajánljuk