INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Dmitrij Medvegyev az új orosz kormányfő

InfoRádió / MTI
Dmitrij Medvegyev lett az új orosz kormányfő, miután az orosz parlament alsóháza (a duma) kedden jóváhagyta jelölését, Vlagyimir Putyin államfő pedig aláírta kinevezését.

Medvegyevre 299 képviselő szavazott igennel. Mint kiderült, nem csak a kormányzó Egységes Oroszország párt(JeR) 238 képviselője és a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette ellenzéki liberális demokraták 56 embere, hanem az ugyancsak ellenzéki Igazságos Oroszország párt öt képviselője is támogatta kinevezését kormányfővé. A volt államfő ellen 144-en szavaztak.

Vlagyimir Putyin személyesen terjesztette be javaslatát a dumának: a kormányfői székben Dmitrij Medvegyev váltsa őt. Beszédében utalt rá, hogy döntését már jó előre, a 2011. december 4-i parlamenti választást megelőzően nyilvánosságra hozta. Dicsérte Medvegyev vezetői képességeit, sokéves tapasztalatát, valamint eddigi tevékenységét.

Medvegyev a szavazást megelőzően hosszan beszélt elképzeléseiről, majd válaszolt a képviselők kérdéseire. Az eltelt négy év mérlegét megvonva kiemelte a munkanélküliség, valamint az infláció csökkenését. A következő időszak feladatait sorolva fontosnak tartotta megemlíteni az új költségvetési törvény előkészítését, a befektetések mértékének növelését, a befektetői környezet javítását. A szociális biztonság erősítése mellett a szükséges gazdasági-szociális reformok végrehajtását is hangsúlyozta.

Medvegyev már hétfőn megkezdte az egyeztetéseket a parlamenti képviselőcsoportokkal, kedden pedig folytatta azokat. A kommunistákkal folytatott megbeszélést követően Gennagyij Zjuganov, az ellenzéki párt elnöke kijelentette: "Az oligarcha-irányvonal teljesen lejáratta magát, megbukott. Kurzusváltás nélkül nem lehet kijutni abból a zsákutcából, amelybe az országot vitték".

Medvegyevnek egy hete van, hogy beterjessze javaslatát kormánya összetételére. Gennagyij Gudkov, az ellenzéki Igazságos Oroszország párt egyik képviselője a Medvegyevvel folytatott megbeszélés után arról tájékoztatott, hogy az új kormányfő 80 százalékban lecseréli az előző, Putyin vezette kormányt. Szakértők hozzáteszik, hogy a változások nem Putyin akarata ellenében zajlanak. Ellenkezőleg, az ő akaratát is tükrözik.

Az utóbbi egy hónapban intenzív háttértárgyalások folytak a Medvegyev-kormányról. Az ellenzék azt reméli, hogy helyet kap a kabinetben. Ezt jelezheti, hogy Medvegyev nemrég, még elnökként, egy liberális demokrata párti képviselőt nevezett ki Szmolenszk megye élére, s elképzelhető, hogy Zsirinovszkij pártja posztokhoz jut a végrehajtó hatalomban is.

Moszkvában vasárnap óta tart a Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev képviselte hatalmi kettős elleni tiltakozás. A felvonulásokat a békés tiltakozást jelképező "fehér szalagos séta" váltotta fel, amelynek során több mint 300 embert állítottak elő a rendőrök. A séta elnevezése arra utal, hogy a résztvevők fehér szalagot viselnek.

A csendes tüntetés éjszaka is folytatódott Moszkva történelmi központjában, amelyhez Szergej Udalcov és Alekszej Navalnij, két ellenzéki politikus is csatlakozott. Õket később a rendőrség egy időre előállította.

A Putyin beiktatásával és Medvegyev kormányfővé választásával egyet nem értők a kormányfőválasztás idején a Csisztije Prudi városrészben folytatták akciójukat.

A címlapról ajánljuk