eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

"Mindenki elnöke leszek" - Hollande nyerte a második fordulót

A szocialista Francois Hollande szerint a franciák a változásra szavaztak azzal, hogy őt választották meg köztársasági elnöknek. 17 év után ismét baloldali elnöke lesz Franciaországnak.

"A franciák ezen a május 6-án a változásra szavaztak azzal, hogy engem választottak meg köztársasági elnöknek" - mondta vasárnap este Hollande a választási székhelyének számító Tulle városában. Hozzátette: "Azoknak a választóknak, akik nem nekem adták szavazatukat, azt üzenem, hogy én mindenki elnöke leszek".

A köztársasági elnök legfontosabb feladatának Hollande azt tartja, hogy minden állampolgárt bevonjon legfőbb intézkedéseibe. Ezek pedig a francia szociális modell megőrzése, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés minden állampolgár számára, a Franciaország területei közti egyenlőség, az oktatás, a környezetvédelem, valamint Európa új pályára való állítása.

"Azt kérem, hogy két fő elkötelezettségem, az igazságosság, továbbá a fiatalság szolgálata alapján ítéljenek majd meg. Minden döntésemnek két kritériuma lesz: igazságos-e és szolgálja-e a fiatalságot" - fogalmazott a megválasztott francia elnök.

Hollande beszéde elején üdvözölte "Nicolas Sarkozyt, aki öt éven át irányította Franciaországot és ezért minden tiszteletet megérdemel". A leköszönő államfő nevét a szocialista politikus hívei hatalmas búgással fogadták.

"A hazánk jövőjéért felelős politikusként azt is érzékelem, hogy most Európa minket néz" - fogalmazott az új francia elnök, aki "biztos abban, hogy az európai országokban megválasztása megkönnyebbülést, és azt a reményt jelenti, hogy a megszorítás nem lehet többé végzettszerűség". Hozzátette: "Az én küldetésem mostantól az, hogy a növekedés, a munkahelyteremtés, a prosperitás, röviden a jövő dimenzióját adjuk meg az európai építkezésnek".

Ezzel egyidőben a német kormány szoros együttműködést ígért az új francia elnöknek.

"Rendkívül szorosan együtt kívánunk működni Franciaország új elnökével" - jelentette ki vasárnap este Berlinben Guido Westerwelle külügyminiszter.

Westerwelle szerint Németország és Franciaország együtt fog dolgozni az adósságválság leküzdése érdekében. Az Európai Unió már rendelkezik egy stabilitási paktummal. Ezt most a nagyobb versenyképesség érdekében egy növekedési paktummal kívánjuk kiegészíteni - hangoztatta a német külügyminiszter, aki ezzel a kijelentésével elemzők szerint Hollande álláspontjához közeledett. A francia reformbaloldalt képviselő Hollande ugyanis a választási kampányban többször is kijelentette, hogy megválasztása esetén újra akarja tárgyalni a márciusban elfogadott európai stabilitási paktumot, és azt egy, a gazdasági növekedést elősegítő passzussal kívánja kiegészíteni.

Hasonló hangnemben nyilatkozott az Európai Bizottság elnöke is. José Manuel Barroso kijelentette, hogy "a közös cél az európai gazdaság beindítása a tartós növekedés érdekében".

Első útja Berlinbe vezet

David Cameron brit miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár gratulált vasárnap este a szocialista Francois Hollande-nak, Franciaország megválasztott köztársasági elnökének.

"A (brit) miniszterelnök telefonált Hollande elnöknek és gratulált a győzelméhez. Türelmetlenül várja, hogy együttműködhessenek, és tovább építhessék a Nagy-Britannia és a Franciaország között már most is meglévő szoros kapcsolatot" - közölte Londonban Cameron egyik szóvivője.

A német kancellár is telefonon gratulált az új szocialista francia elnöknek és meghívta Berlinbe.

"Angela Merkel felhívta telefonon és gratulált a megválasztásához. Megvolt az első megbeszélés és megegyeztek abban, hogy Európa érdekében együtt fognak dolgozni a francia-német kapcsolat erősítésén" - közölte Pierre Moscovici, aki Hollande kampányfőnöke volt. Hozzátette: "Merkel meghívta az elnököt Berlinbe, s ő beiktatása után gyorsan el is fog utazni hozzá".

Hollande már korábban jelezte, hogy első útja Berlinbe vezeti annak érdekében, hogy meggyőzze a német kancellárt a márciusban elfogadott európai stabilitási paktum módosításáról. Erre a várhatóan legkésőbb május 15-én tartandó elnöki beiktatás után kerülhet sor. A szocialista politikus a fiskális paktumot kiegészítené egy, a gazdasági növekedést elősegítő passzussal.

Meghívó a Fehér Házba

Barack Obama amerikai elnök is gratulált a szocialista Francois Hollande-nak és kétoldalúra találkozóra hívta a Fehér Házba a két hét múlva esedékes G8- és NATO-csúcstalálkozó előtt - közölte vasárnap este az amerikai adminisztráció.

"Obama elnök felhívta az elnökké választott Francois Holland-ot és gratulált neki a mai francia választási eredményhez" - tájékoztatott Jay Carney szóvivő. Hozzátette, hogy Obama elnök szeretne szorosan együtt dolgozni Hollande-dal és kormányával a nehéz gazdasági és biztonsági kérdéseken.

Azonkívül, hogy Obama és Hollande május 18-19-én találkozik a Washington melletti Camp Davidben a G8-csoport csúcstalálkozóján, illetve május 20-21-én pedig a NATO-csúcstalálkozón Chicagóban is mindketten képviselik hazájukat, az amerikai elnök azt javasolta, hogy még ezeket megelőzően folytassanak kétoldalú megbeszélést a Fehér Házban - derül ki a washingtoni közleményből.

Telefonos megbeszélésük során "Obama elnök és a megválasztott francia elnök mindketten emlékeztettek az amerikaiak és a franciák közötti fontos és tartós szövetségre" - írta a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×