INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A Szerb Haladó Párt vezet a szerbiai választáson

InfoRádió / MTI
A nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS) vezet a szerb parlamenti választásokon a hétfő hajnali részeredmények szerint.

A párt 24,7 százaléka a 240 parlamenti helyből 73 megszerzéséhez lesz elég. Az eddig kormányzó, Boris Tadic vezette, Európa-barát Demokrata Párt (DS) 23,7 százaléka 68 mandátumot ér, míg a Szerb Szocialista Párt (SPS) eredményei alapján 45 képviselőt küldhet a szerb parlamentbe.

Vezetőjük koalíciós készsége eldöntheti, hogy az első vagy a második helyezett alakíthat-e kormányt.

Ivica Dacic, a szocialisták vezetője bejelentette, hogy bár először eddigi szövetségesével, a demokratákkal szeretne tárgyalni, nem zárkózik el attól, hogy a Szerb Haladó Párttal is tárgyaljon.

Az országos parlamentbe bejutott még a Liberális Demokrata Párt (LDP), az Egyesült Régiók (URS) és a Szerbiai Demokrata Párt (DSS). A Hágában elítélt Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt (SRS) nem érte el a parlamenti küszöböt.

Ugyancsak bejutott a szerb törvényhozásba a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a voksok 2,4 százalékával, ami öt képviselői helyhez elég. Egy mandátumot szerzett továbbá a Vlachok Pártja (VP) 0,5 százalékkal. Ugyancsak egy mandátuma lesz a Magyar Polgári Szövetség - Mindannyian Együtt tömörülésnek.

A kisebbségi pártok számára a parlamenti küszöb a szerb pártokra érvényes 5 százalék helyett mindössze 0,4 százalék.

Az elnökválasztási versenyben a kora hajnali új szavazati eredmények szerint Boris Tadic, a Demokrata Párt jelöltje 26,7 százalékkal átvette a vezetést, míg a nacionalista Tomislav Nikolic a második helyre került 25,5 százalékos támogatottsággal. Már biztos, hogy az öt évre megválasztott új államfő kettejük közül kerül ki, a május huszadikára kitűzött második forduló után.

A 12 elnökjelölt között indult Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség színeiben, ő a voksok 2,3 százalékát szerezte meg.

A vajdasági tartományi parlamenti választáson a hétfő hajnali eredmények szerint jól szerepelt a Demokrata Párt, a Szerb Haladó Pártot hat százalékponttal előzte meg.

A tartományi választás kétfordulós, a második fordulót - ahol végleg eldől a 120 mandátum sorsa - szintén május 20-án tartják.

Az önkormányzati választások már vasárnap eldőltek, de eredmények csak hétfő reggel lesznek.

A magyar pártok első fordulós tartományi választási eredményeire vonatkozóan hétfőn hajnalban még nem álltak rendelkezésre részletes adatok. A választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség mellett indult még a Vajdasági Magyar Demokratikus Párt (VMDP), a Magyar Remény Mozgalom (MRM) és a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ).

A Koszovóban tartott parlamenti és elnökválasztás eredményeit csak hétfő délelőtt közlik, mert a szavazatokat előbb Belgrádba szállítják.


A címlapról ajánljuk