eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Magas részvétel a francia elnökválasztáson

A francia elnökválasztás második fordulójában az esős, hűvös őszies időben tömegesen urnák elé vonuló franciák vasárnap egyértelműen megfogalmazták a helyzet ellentmondásosságát: a választók fontosnak tartják a szavazáson való részvételt, de 2012-ben egyik jelölt sem váltott ki igazi lelkesedést bennük.

"A legkisebb rosszra szavazok. Nem remélek semmit ettől a választástól. Semmi nem fog változni" - mondta a közhangulatra jellemzően a 33 éves Aurélie Briandet anélkül, hogy elárulta volna, kire adta a voksát.

Az egyik párizsi XX. kerületi szavazóhelység előtt, amely hagyományosan baloldali körzetnek számít, a 47 éves Véronique Chiloux azért szavaz a szocialista jelöltre, mert megválasztásával nagyobb szociális igazságosságot remél. "Francois Hollande-ra szavaztam. Nagyobb igazságosságot és méltányosságot szeretnék. Társadalmi szempontból óriási az egyenlőtlenség, ezen változtatni kell" - mondta. Az 52 éves Séverin Seaman is változást remél az elnökválasztástól, mert "az embereknek, elsősorban a munkásoknak egyre nehezebb az élete".

A két forduló között Nicolas Sarkozy konzervatív elnöknek a szélsőjobboldali választók megnyeréséért folytatott kampánya a határok visszaállításáról, a bevándorlók számának csökkentéséről és a közbiztonság helyreállításáról a választók egy részét ledöbbentette. "A jobboldal korábban nem volt szélsőjobboldali. Fontos, hogy ebben az országban megőrizzük a köztársasági értékeket. Számomra, aki honosított franciaként szavazok, Franciaország mindig is a menekültek földje marad" - mondta a 30 éves török származású Rusan Demir.

A hagyományosan jobboldalinak számító elegáns párizsi elővárosban, Neuilly-sur-Seine-ben - amelynek 1983 és 2002 között Sarkozy volt a polgármestere - sem sokkal lelkesebbek az emberek.

"Minden egyértelmű az elejétől kezdve, a kampány nulla volt, nem volt vita, egyiknek sem voltak ötletei és javaslatai. Mindegyik csak védekezett" - hangsúlyozza az 52 éves Yvan Le Muet. Az 50 éves Alice azt mondta, hogy a franciák idén "a kellemetlen és a katasztrofális szavazat" között választhatnak.

Párizs leggazdagabb negyedében, az őshonos burzsoázia lakóhelyének számító XVI. kerültben a 42 éves Coralie Callier a jobboldali jelöltre szavazott. "Tény, hogy Nicolas Sarkozy nem túl szimpatikus személyiség, de neki köszönhetően Franciaország erős maradt a válság alatt is. Számomra Hollande megvalósíthatatlan dolgokat ígér, ami csődbe fogja vinni az országot" - mondta a nő.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×