eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Svájc korlátozza a közép-európai bevándorlást

A svájci szövetségi tanács (kormány) szerdai ülésén úgy döntött, hogy kontingenseket határoz meg a kelet- és közép-európai országokból érkezett bevándorlókkal szemben.

Az intézkedés az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott államokat érinti: Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Észtország polgárait - adta hírül a Neue Zürcher Zeitung internetes kiadása.

Svájc az Európai Unióval kötött megállapodás védzáradékára hivatkozik, amelynek értelmében, ha egy évben a bevándoroltak száma 10 százalékkal meghaladja az előző három esztendő átlagát, akkor korlátozásokat léptethetnek hatályba. Csakhogy az EU szemszögéből jogtalan, ha a korlátozás a tagországoknak csupán egy részét érinti.

Szokatlanul gyorsan reagált a berni kormány döntésére az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Catherine Ashton brüsszeli nyilatkozatában megállapítja, hogy az intézkedés sérti a személyek szabad mozgásáról kötött megállapodást, amely "nem enged meg semmifajta megkülönböztetést az EU polgárok között. Ezt az intézkedést gazdaságilag nem igazolja sem a munkapiaci helyzet, sem a Svájcban letelepedni akaró uniós állampolgárok száma" - hangzik Ashton nyilatkozata.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×