eur:
394.02
usd:
364.82
bux:
65490.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Robbantások sorozata rázta meg Mahacskalát

Az utóbbi 12 órában három robbantásos merénylet történt Dagesztán fővárosában - közölte hétfőn a dagesztáni belügy sajtószolgálata.

Két ember meghalt, öten pedig megsebesültek a robbanásokban.

Vasárnap este fél tíz körül egy üzletnél lépett működésbe egy robbanószerkezet. Két, arra járó diáklány sebesült meg.

Ezt további két merénylet követte az észak-kaukázusi több mint félmilliós nagyvárosban. Éjjel egy órakor az Akusinszk sugárúton, egy lakóépület lépcsőházában robbant fel egy szerkezet. A helyszínen egy férfi megégett holttestét találták meg, akit Omargadzsi Ibragimov fegyveres csoportjának tagjaként azonosítottak.

A feltételezések szerint a robbantás előkészítése közben lépett működésbe a robbanószerkezet, amely a merénylővel végzett. A detonáció olyan erejű volt, hogy két emelet magasságban leszakította a lépcsőzetet.

A legutóbbi robbanás ugyancsak az Akusinszk sugárúton történt. Egy Ford Focus robbant fel moszkvai idő szerint fél tíz körül.

Az észak-kaukázusi köztársaságba március végén 25 ezres belügyi erőt irányították át Csecsenföldről, hogy kiszorítsák a területről a szakadár lázadókat.

Dagesztánban szinte mindennaposak a merényletek és leszámolások. A múlt csütörtökön a Lenin kerületi ügyész munkatársát saját házában lőtték le. Március 30-án egy rendőr és egy vétlen járókelő vált fényes nappal fegyveres támadás áldozatává.

Több mint egy évtizeddel azután, hogy a második csecsenföldi háborúban a helyi szakadár erőket kiszorították a hatalomból, az Észak-Kaukázusban továbbra is szinte mindennaposak az incidensek a biztonsági erők és a felkelők között. Utóbbiakat a szegénység vagy az iszlám szent háború (dzsihád) ideológiája készteti arra, hogy fegyvert ragadjanak.

Az erőszakos cselekmények központja a Csecsenfölddel keletről, illetve nyugatról határos Dagesztán és Ingusföld.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×