eur:
394.31
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Megkezdődtek az egyeztetések az iráni atomprogramról

Több mint egyéves szünet után Isztambulban egyeztetések kezdődtek a teheráni atomprogramról Irán, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország (hatok) között.

A nyugati államok gyanúja szerint az iszlám állam feltételezhetően katonai célú atomprogramot valósít meg, s ez új háború kirobbanásával fenyeget a Közel-Keleten.

A 15 hónapos tárgyalási szünet után felújított konzultációk a várakozások szerint nem hoznak majd nagyobb áttörést, de diplomáciai források szerint esélyt teremtenek a párbeszéd felújítására és várhatóan lehűtik azokat a spekulációkat, hogy Izrael katonai csapásokat mérhet ellenségére, hogy megakadályozza Iránt nukleáris fegyver megszerzésében.

Irán az általa kizárólag békés, polgári célúnak tekintett atomprogram nemzetközi elismerését akarja elérni. A "hatok" ezzel szemben az iráni urándúsítás leállítását sürgetik, legalábbis addig, amíg minden kétséget kizáróan nem sikerül bizonyítani, hogy Teherán nukleáris programja nem atombomba előállítását célozza, továbbá, hogy Irán atomlétesítményeit kizárólag békés célokra használja.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×