eur:
394.33
usd:
370.17
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Nincs jele a tűzszünetnek Szíriában

Röviddel a szíriai hadseregnek a városokból történő kivonására szabott kedd reggeli határidő lejárta előtt nem volt jele annak, hogy az országban életbe lépett volna tűzszüneti megállapodás.

Az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja, Kofi Annan által a helyzet rendezése érdekében kidolgozott tűzszüneti terv előírja, hogy a szíriai kormánycsapatokat helyi idő szerint kedd reggel hat óráig vonják ki a városokból és a falvakból, és a következő 48 órában a szembenálló felek szüntessenek be minden ellenségeskedést.

Az ENSZ szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök április 2-án elfogadta a tervet. Aszad kormánya azonban vasárnap váratlanul új feltételt szabott, követelve, hogy az ellenzék, írásban szavatolja a fegyverletételt. Az ellenzék erre nem volt hajlandó, de közölte, hogy betartja a tűzszüneti megállapodást.

Jóllehet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn még egy utolsó felhívást intézett Damaszkuszhoz a fegyvernyugvás betartása érdekében, a jelek szerint folytatódik az erőszak.

A szíriai kormányerők órákkal a határidő lejárta előtt szíriai falvakat ágyúztak, átlőttek a török határon, a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet pedig kivégzésekkel vádolta őket.

Az ENSZ szerint az egy éve tartó erőszak - a kormányellenes tüntetőkkel szembeni fellépés, a fegyveres ellenzék és a rendfenntartók közötti harcok - során több mint kilenc ezer ember vesztette életét Szíriában, míg további 40 ezren elmenekültek a közel-keleti országból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×