INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Nincs jele a tűzszünetnek Szíriában

InfoRádió / MTI
Röviddel a szíriai hadseregnek a városokból történő kivonására szabott kedd reggeli határidő lejárta előtt nem volt jele annak, hogy az országban életbe lépett volna tűzszüneti megállapodás.

Az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja, Kofi Annan által a helyzet rendezése érdekében kidolgozott tűzszüneti terv előírja, hogy a szíriai kormánycsapatokat helyi idő szerint kedd reggel hat óráig vonják ki a városokból és a falvakból, és a következő 48 órában a szembenálló felek szüntessenek be minden ellenségeskedést.

Az ENSZ szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök április 2-án elfogadta a tervet. Aszad kormánya azonban vasárnap váratlanul új feltételt szabott, követelve, hogy az ellenzék, írásban szavatolja a fegyverletételt. Az ellenzék erre nem volt hajlandó, de közölte, hogy betartja a tűzszüneti megállapodást.

Jóllehet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn még egy utolsó felhívást intézett Damaszkuszhoz a fegyvernyugvás betartása érdekében, a jelek szerint folytatódik az erőszak.

A szíriai kormányerők órákkal a határidő lejárta előtt szíriai falvakat ágyúztak, átlőttek a török határon, a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet pedig kivégzésekkel vádolta őket.

Az ENSZ szerint az egy éve tartó erőszak - a kormányellenes tüntetőkkel szembeni fellépés, a fegyveres ellenzék és a rendfenntartók közötti harcok - során több mint kilenc ezer ember vesztette életét Szíriában, míg további 40 ezren elmenekültek a közel-keleti országból.

A címlapról ajánljuk