eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tüntetés Afganisztánban a civilek lemészárlása miatt

Több száz diák tüntetett kedden a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban amiatt, hogy egy amerikai katona lemészárolt 16 civilt, zömmel nőket és gyerekeket a déli Kandahár tartományban - közölték szemtanúk. Ez az első jelentősebb demonstráció a vasárnap hajnali eset miatt.

A mintegy 400 fős gyűlésen az egyetemisták transzparenseken követelték, hogy nyilvános tárgyaláson ítéljék el az amerikait. Hétfőn az afgán parlament ugyanezt követelte az amerikai kormányhoz intézett felhívásban.

Néhány tüntető Barack Obama amerikai elnököt jelképező bábut készített, hogy elégesse. "Halál Amerikára, halál Obamára" - skandálták.

Egyelőre nem törtek ki olyan erőszakos tiltakozó akciók a muszlim országban, mint néhány hete, amikor Kabultól északra, a bagrami amerikai támaszponton tűzbe vetették a muszlim vallás szent könyvének, a Koránnak több példányát. Akkor, az esettel összefüggő tiltakozó akciókban több mint 30-an meghaltak.

Hétfőn több afgán törzsi vezető nyugalomra intette az ország lakosságát a vasárnap hajnali tömeggyilkossággal kapcsolatban. Az egyelőre lanyha reagálás hírügynökségek szerint nem elsősorban ennek köszönhető, hanem inkább annak, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után megindított, vagyis immár bő tíz éve tartó háborúban az afgánok belefásultak a civil áldozatokról szóló híradásokba.

A tálib lázadók egy kedden kiadott közleményükben ismét megfenyegették az amerikai katonákat a civilek meggyilkolása miatt. Szóvivőjük fogadkozott, hogy "megölik és lefejezik a szadista gyilkosokat".

Obama elnök megdöbbenésének és szomorúságának adott hangot a tömeggyilkosság miatt, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, ugyanakkor közölte: a "szörnyű" epizód ellenére nem gyorsítják föl a külföldi katonák kivonását Afganisztánból.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×