eur:
389.18
usd:
363.44
bux:
68161.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Közömbösek, vagy szófogadóak Putyin választói?

A moszkvai Puskin tér szökőkútja a demokráciáért folyó küzdelem jelképe lett Oroszországban, még a Novij Arbat sugárúton lévő, tribünné vált telefonfülke sem tud vele versenyre kelni - írja Andrej Kolesznyikov a gazeta.ru internetes lap keddi számában.

Az elemző arra keres választ, hogy mi zajlik a "szökőkutas-telefonfülkés forradalom" hátterében.

A Levada központ egyik legfrissebb felmérésének eredményét elemezve Kolesznyikov rámutat a helyzet jellegzetességére: miközben a többség - a hivatalos eredmény szerint 63,60 százalék - Putyinra adta voksát, addig a megkérdezettek egyharmada kételkedik a jelenlegi orosz hatalom legitimitásában.

A döntő többség, 72 százalék nem hiszi, hogy Oroszországban is lehet narancsos forradalom, azaz megismétlődhetnek a 2004-es ukrajnai események. Abban sem, hogy az "új haragosok" mozgalma rendbontásba nőhet át. Eszerint - vonja le a következtetést az elemző - az emberek figyelmesen meghallgatták a Kreml propagandáját a "narancsos pestisről", de nem dőltek be neki, tudván, hogy a volt szovjet propagandagépezet és a mai állami média egy és ugyanaz.

Andrej Kolesznyikov kiemeli azt is, hogy a Levada központ felmérése szerint a megkérdezetteknek csupán 54 százaléka hisz abban, hogy lesz párbeszéd a hatalom és az ellenzék között. Mellesleg - jegyzi meg az elemző - egyik oldal sem foglalkozik a dialógussal, ha csak nem tekintjük annak Dmitrij Medvegyev, hivatalban lévő orosz államfő politikai reformmal foglalkozó munkacsoportját, amelyben a parlamenten kívüli ellenzék is helyet kapott.

Az orosz polgárok többsége békét szeretne, és tisztában van azzal, hogy nem tudja Putyint visszazárni a palackba, mint egy dzsinnt, de az ellenzéket sem lehet karhatalmi csizmákkal a földbe taposni - fejti ki Kolesznyikov.

Figyelemre méltó azonban, hogy a felmérés szerint a Putyinnal megbékélt többség csupán 39 százaléka várja el a demokrácia fejlesztését a megválasztott elnöktől. Nem gondolják azt sem, hogy diktatúra alakul ki Putyin alatt, de azt sem várják, hogy fejlődik majd a gazdaság.

Akkor miért is békélt meg Putyinnal a többség? - teszi fel a kérdést a gazeta.ru elemzője. A kutatás azt bizonyítja, hogy az oroszoknak annyira azért nincs elegük a politikusból, mert nincs más, akit választani tudnának.

"Érthető, hisz Putyin lecsökkentette a politikai menüt a kilencvenes évek fantomjaira, a kommunista Zjuganov kínálta levesre és a nacionalista Zsirinovszkij-féle, az orosz nép ellenségeiről elnevezett húsgombócokra. Amikor viszont ezek mellett megjelent az ananász és a pezsgő, a fogyasztók rögtön áttértek az egzotikus menüre"- magyarázta virágnyelven a szavazók választását Kolesznyikov.

A választék tovább bővülhet, mert mint kiderült, már 68 párt kérte bejegyzését az igazságügyi tárcánál.

A konfrontációt kezdeményező orosz ellenzék tehát versenytársakkal néz szembe. Nem elég tehát a szökőkúton, vagy a telefonfülkén üldögélni, mert onnan sem politizálni, sem a hatalmat megszerezni nem lehet - állapítja meg Andrej Kolesznyikov, a gazeta.ru politikai elemzője.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×