eur:
389.62
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az EU felfüggeszti a támogatásokat, de nyárig időt adott

Az uniós országok pénzügyminiszterei jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik - közölte kedden Brüsszelben a dán EU-elnökség.

Az Európai Bizottság javaslatára a kohéziós forrásokból 495 millió eurót fagyasztanak be 2013. január 1-től, de csak abban az esetben, ha Magyarország nem tesz hatékony lépéseket a költségvetési hiány tartósan három százalék alá szorítása érdekében. A büntető intézkedést már idén júniusban hatályon kívül helyezik, ha Magyarország addig meghozza az elvárt kiigazító lépéseket. Az előző napokban még olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a miniszterek szeptemberben térnének vissza Magyarország ügyére.

Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse a találkozó után megerősítette, hogy a döntéssel ösztönözni kívánták Magyarországot a deficitcélok teljesítésére.

Ez volt az első alkalom, hogy története során az EU túlzottdeficit-eljárás keretében kohéziós források befagyasztásáról döntött, még ha csupán a jövőre nézve és feltételesen is.

Nagyon hosszú és konstruktív vita volt Magyarországról. Elfogadtuk mindkét javaslatot, de nem valósul meg a kohéziós források felfüggesztés, ha a kormány júniusig megteszi a szükséges lépéseket - jelentette be az ülés utáni sajtótájékoztatón Margrethe Vestager dán pénzügyminiszter.

Hozzátette: erős elkötelezettséget kaptak Matolcsy Györgytől arra vonatkozóan, hogy végrehajtja Magyarország a szükséges lépéseket.

Olli Rehn pénzügyekért felelős biztos megerősítette, hogy a pénzügyminiszterek elfogadták a két javaslatot. Ezek szerint azt várják el, hogy idén 0,5 százalékos pótlólagos költségvetési intézkedéscsomagot hajtson végre a kormány, és jövőre is pótlólagos intézkedéseket várnak el annak érdekében, hogy az elvárt 3 százalékos szint alá csökkenjen a költségvetés hiánya.

A kohéziós alap 2013-as kötelezettségvállalásainak részleges felfüggesztéséről szóló bizottsági ajánlást is elfogadták az EU pénzügyminiszterei - erősítette meg Olli Rehn. A pénzügyekért felelős uniós biztos azt is hozzátette, hogy ha a kormány meggyőző intézkedéseket fogad el, akkor júniusban automatikusan visszavonják a szankciót.

Kérdésre válaszolva a biztos kijelentette: nem igaz az, hogy a nem eurózóna-tagokat szigorúbban büntetnék, mint az euróövezet tagjait.

Hétfőn az euróövezeti pénzügyminiszterek a rossz deficitadatokat felmutató Spanyolországgal szemben megértést mutattak, és enyhítettek az ország hiánycéljain. Ennek nyomán több tagállam arra az álláspontra helyezkedett, hogy Magyarországgal szemben is méltányosabban kell eljárni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×