eur:
385.51
usd:
355.1
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Washington: Irán uránt dúsít, de még nem döntött az atombomba megépítéséről

Irán folytatja az urándúsítást, de az amerikai hírszerzés értesülései szerint még nem hozott végleges döntést atomfegyver kifejlesztéséről - mondta el Leon Panetta amerikai védelmi miniszter és James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató csütörtökön kongresszusi bizottságok előtt.

Leon Panetta a képviselőház közbeszerzési bizottságának védelmi albizottsága, James Clapper pedig a szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottsága előtt beszélt az iszlám köztársaság feltételezett szándékairól.

A 16 amerikai hírszerző szolgálat működésének összehangolásáért felelős nemzeti hírszerzési igazgató elmondta: az atomfegyver kifejlesztéséről Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah dönt, és nem Mahmúd Ahmadinezsád elnök. Hamenei pedig "költség-haszon elemzés alapján" fogja meghozni a döntést, vagyis Irán "nem akar atombombához jutni bármi áron" - mondta James Clapper. Hozzátette, ez felértékeli a szankciók jelentőségét; reális az a várakozás, különösen a közelmúltban elfogadott újabb szankciók - az iráni központi bank külföldi forrásainak befagyasztása - fényében, hogy változni fog a teheráni politika.

Az amerikai hírszerzési igazgató úgy fogalmazott: műszakilag lehetséges, hogy Irán egy vagy két éven belül atomfegyverre tegyen szert, ha a teheráni vezetés meghozza ezt a döntést, "gyakorlatilag azonban ez nem valószínű".

Clapper és a katonai hírszerzés vezetője, Ronald Burgess altábornagy egyaránt úgy nyilatkozott, nem hiszik, hogy Izrael eldöntötte volna, hogy megtámadja Iránt. Az elmúlt időszakban többek között Ehud Barak izraeli védelmi miniszter és több tábornok is célozgatott arra, hogy Izrael támadást indíthat Irán ellen.

Burgess a hormuzi-szoros lezárására vonatkozó teheráni fenyegetőzésekre utalva azt mondta, a katonai hírszerzés szerint csekély a valószínűsége, hogy Irán maga kezdeményezzen vagy szándékosan provokáljon konfliktust.

James Clapper hírszerzési igazgató kitért arra is: megítélésük szerint a síita Irán egyfajta kényszerházasságban él a szunnita al-Kaidával; Teherán valószínűleg úgy gondolja, adott esetben fel tudja használni a terroristahálózatot arra, hogy Irán helyett járjon el.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×