eur:
385.38
usd:
354.65
bux:
68140.37
2024. május 21. kedd Konstantin

Thaiföldön két újabb gyanúsítottak keresnek

Két újabb gyanúsítottat keresnek a thaiföldi hatóságok az izraeli diplomaták elleni megkísérelt merényletekkel összefüggésben - közölte pénteken egy bangkoki rendőrparancsnok.

Vinai Tongson szerint a két újabb gyanúsított egyike feltehetően a robbanóanyagok használatára képezte ki a terrorcselekményeket tervező három iránit, akit Thaiföldön és Malajziában tartóztattak le kedden és szerdán.

A rendőrparancsnok szerint egy térfigyelő kamera rögzítette, amint egy 52 éves férfi kedden kilépett abból a házból, ahol nem sokkal később berobbant egy pokolgép, letépve az épület tetőszerkezetét. Vinai szerint az illető Közel-Keletről való, de nem tudni, hogy mely országból. Egy másik személyt is keresnek, aki egy iráni nővel együtt bérelte a szóban forgó lakást. A nő már feltehetően visszautazott Iránba.

A thai hatóságok szerint a már rendőrkézre került három iráni férfi izraeli diplomaták elleni pokolgépes merényletekre készült Bangkokban, de összeesküvésük balul sült el. Először a bérelt lakásukban robbant fel egy pokolgép, s miután a rendőrség a nyomukba eredt, az egyik férfi menekülés közben kézigránátot hajított egy taxi elé, majd rendőrökre is kézigránátot akart dobni, de az a kelleténél korábban robbant és leszakította az egyik lábát.

A rendőrség átkutatta a vádlottak lakását, ahol két, gépkocsira tapasztható mágneses pokolgépet talált. Ugyanilyen robbanószerkezetekkel kíséreltek meg előzőleg merényleteket izraeli diplomaták ellen Újdelhiben és Tbilisziben. Izrael Teheránt és a vele szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezetet tette felelőssé a merényletek elkövetéséért.

A thaiföldi rendőrfőnök bejelentette pénteken, hogy a robbantások miatt szigorítják a biztonsági intézkedéseket az ország hat nemzetközi repülőterén, illetve a bangkoki metró-, vasút- és buszállomásokon.

Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×