eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Videófelvételek a Costa Concordia utolsó óráiról

Egy hónappal a január 13-án Giglio szigeténél zátonyra futott Costa Concordia tragédiája után az olasz és külföldi televíziócsatornák több videó - és mobilfelvételt is nyilvánosságra hoztak az üdülőhajó utolsó óráiról.

A Canale5 olasz kereskedelmi televízió a parancsnoki fedélzet videókamerájának január 13-án este rögzített filmkockáihoz jutott hozzá.

A livornói kikötőparancsnokság adatai szerint a parti sziklákkal való ütközés 21.45-kor történt. A 22.14-kor készült felvételen Francesco Schettino kapitány, helyettese és a hajó tisztjei közötti beszélgetés hallható. Az ütközés okozta áramszünet sötétségében helyzetjelentések és parancsok követik egymást.

Az egyik tiszt azt jelentette Schettinónak, hogy az utasok elkezdtek maguktól felszállni a mentőcsónakokra. Jól van - reagált erre tájszólásban Schettino, aki a tíz perces felvétel szerint folyamatosan telefonon konzultált (valószínűleg a Costa Crociere hajótársasággal). Schettino arról beszélt, hogy a hajó oldalán nyílás keletkezett.

Tévesen azt gondolta, hogy csak a hajótest két szektora telt meg vízzel, így "túléljük" - fogalmazott azt magyarázva, hogy megpróbálja minél közelebb vinni a parthoz a Costa Concordiát "legfeljebb megfeneklik". Schettino az evakuálási parancsot 22 óra 42 perckor adta ki.

A szintén olasz Sky csatorna a brit Channel 4 összeállítását sugározta a hajón dolgozó nagy britanniai táncosok mobilfelvételei alapján. A hajószerencsétlenség továbbra is egyetlen felelősének tartott Schettino Nápoly közeli otthonában tölti a házi őrizetet.

Március 3-án hozzák nyilvánosságra a hajó fekete dobozainak tartalmát.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×